Til forsiden
Udskriv
 
Anmeldelse af Skagen Bio
 

 

Det nye logo samt en hyldest til den gamle biograf - skiltet er monteret på Kappelborg Kulturhus
 
(forening) Tlf.  8111 4403. Biografen ligger i dag som en del af Kulturhuset Kappelborg.
 
Skagen har haft biograf i mere end 100 år, men i perioden 1991-2011 var byen biografløs. Ville man se film gik turen således til Frederikshavn.
 

Skagen Biograf-Theater 1908. Foto/postkort: Lokalhistorisk Arkiv Skagen - Kystmuseet

Skagen Biograf-Theater 1908. Foto/postkort: Lokalhistorisk Arkiv Skagen - Kystmuseet  

 

 Sankt Laurentii Vej​ med Skagen Biograf-Theater i baggrunden - bemærk biografskiltet. Jernbanesporet mod havnen ligger der stadig. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Skagen - Kystmuseet

 

Den første biograf åbnede i 1908 i en bygning bygget til formålet. I dag ligger på samme sted en Superbrugsen. Der var plads til 200 publikummer i den 18 meter lange og 7 meter brede sal. Det svarede til 1/10 af Skagens indbyggertal på den tid.
 

 

Skagen Bio fra 1922 - indgangspartiet fotograferet omkring 1950. Foto Jørgen Carlsen

 

I 1922 blev en ny biograf indviet i Skagen som fungerede i 36 år. I 1958 blev der bygget en helt ny sal til erstatning for den gamle sal. Salen var bygget i forlængelse af den gamle sal og var tegnet af Holger Pind som har stået bag mange danske biografer.
 

 

Skagen Bio 1958 udgaven - indgangspartiet omkring 1964.

Foto Jørgen Carlsen

 

Skagen Bio - indgangspartiet  i 1991. Foto Jørgen Carlsen

 

Skagen Bio 1958 udgaven - bygningen i 1991. Foto Jørgen Carlsen

 
Den nye sal åbnede 30. januar og var udstyret med CinemaScope fra starten. Kinomaskinerne var fra BOFA. Der var 452 pladser og en stor scene foran lærredet. Den første film var Disney's "Vestens Karavane" - selvfølgelig i CinemaScope. I 1966 blev der installeret 70mm med Prevost 70 kinomaskiner og med "Disse prægtige mænd i deres flyvende maskiner...." som første film. Senere samme år blev blandt andet "Can-Can" og "Cleopatra" vist i 70mm versionerne. Kun ganske få danske biografer havde Prevost maskiner, blandt andet Husum Bio. Langt hovedparten af de danske 70mm biografer havde kinomaskiner fra enten Philips (DP70/DP75) eller Cinemeccanica (Victoria8/X).
 
I 1978 kom der endnu en sal til, kaldet "Tangloppen". Der blev tillige installeret DOLBY stereo i den store sal inden lukningen. I 1991 var det dog slut med biograf i Skagen - til trods for en dygtig ledelse af Lis og Bjarne Jørgensen. Der manglede tilsyneladende lokal opbakning.
 

 

Skagen Bio - foyer. Foto Lokalhistorisk Arkiv Skagen - Kystmuseet 

 

Skagen Bio - prosceniet. Foto Lokalhistorisk Arkiv Skagen - Kystmuseet  

 

Skagen Bio - salen. Foto Lokalhistorisk Arkiv Skagen - Kystmuseet  

 

 

 

 

Kappelborg Kulturhus 

 

Skagen Bio anno 2011. Foto fra https://www.kappelborgskagen.dk/  

 

Først i december 2011 i forbindelse med Kulturhuset Kappelborg, kom der igen biograf til Skagen. Biografen drives af frivillige og har 65 pladser fordelt på 6 rækker.
 
Salen er ikke anmeldt pt.
 
Stor tak til Jørgen Carlsen og Lokalhistorisk Arkiv Skagen - Kystmuseet, for at levere billeder til denne omtale.

 

Skagen Bio 1958-udgaven. Frise fra det gamle Biograftheater var opsat i foyeren. Uddrag af foto fra Lokalhistorisk Arkiv Skagen - Kystmuseet