Til forsiden
Udskriv

Anmeldelse af Bibliografen (Gladsaxe Bio)

 

Bibliografen i Bagsværd - facaden april 2022 med vinduer til biblioteket. Sal 1 ligger nu på første sal

 Bibliografen i Bagsværd  april 2022 - bagsiden af bygningen. Her kan man rigtig se hvor stor bygningen er

 

(Gladsaxe kommune) Tlf. 39 57 64 64. 2 sale i alt. Den oprindelige biograf (tidligere sal 1) var een af omegnens største og havde en god volumen og et flot udsyn fra 11. række og bagud. I 1980'erne blev biografen udvidet med en ny sal.
 
Det var ikke den første biograf i Bagsværd. Den åbnede i 1924 og lukkede i 1958. Den lå på Til Jernbanen 1 og havde en græsk inspireret indgang som det fremgår af billedet nedenfor. Byen var biografløs indtil 1972 hvor der blev etableret biograf i den nuværende biografbygning.
 
Det var en tømrermester Jens Peter Isaksen som købte bygningen og indrettede den til biograf. Han drev dog ikke biografen selv, men bortforpagtede den fra december 1924 til skuespiller Henry Seemann, der drev den indtil 1934 på en uopsigelige lejekontrakt. Bagest i lejekontrakten, som Gladsaxe Byarkiv har i kopi, er der en inventarfortegnelse. Her står, at der indgik 156 teaterstole, 1 klaver, lysekroner, lamper og elektriske installationer, 3 olielygter, 1 billedmaskine med tilbehør, 1 spoleapparat med 13 spoler, 1 jernbord, 1 jernskab, 1 zinkbalje med gulvklud og fyrværktøj. 
 

 

Bagsværd Bio (1924-1958). Fotografer ukendt, Gladsaxe Byarkiv

 

Nøjagtig samme sted i 2022. Der er nu grønt areal hvor biografbygningen lå

 

 

Den nye biograf hed tillige Bagsværd Bio og var kasseformet - 30 meter lang og 20 meter bred. Lærredet var omkring ca. 12 meter i CinemaScope. Der var 22 rækker og 564 pladser. Ved bagvæggen i højre side af salen set mod lærredet, var en loge med 2 rækker. Man kom op i salen ved 11. række hvor rækkerne bagud skrånede stejlt opad. Det var en på alle måder dejlig biografsal. Biografen åbner med den danske film "Rektor på sengekanten". Filmen havde tidligere haft premiere i Palladium biografen i København, hvor den stadig spillede.

 

Gladsaxe Bio -  DSBs orkester marcherer ind i salen d. 20. september 1980​. Foto: Hubert Guillou, Gladsaxe Byarkiv

 

I 1973 må biografen lukke grundet økonomiske problemer, men reddes og kunne således fortsætte. Sidst i 1970'erne overtog Gladsaxe kommune biografen og omdøbte den til Gladsaxe Bio. Kommunen købte biografen af ejeren -  Alex Friedmann -  for 1,2 mio kroner.

 

 Gladsaxe Bio - den oprindelige sal 1 omkring år 2000 set mod lærredet

 Billede af Thomas Hauerslev, biografmuseet.dk

Gladsaxe Bio - den oprindelige sal 1 omkring år 2000 set fra lærredet

 Billede af Thomas Hauerslev, biografmuseet.dk 

 

Byrådet i Gladsaxe besluttede at lukke den store sal fra juni 2009, grundet biografens manglende indtjening samt et manglende bibliotek i Bagsværd. Som biografentusiast kan det godt ærgre, idet netop volumet og det store lærred i sal 1 var det der gjorde salen værd at besøge.
 

 

Bagsværd Bio anno 1972

 

 

Bibliografen 2022 - plakatudstilling i foyeren

 

Bibliografen 2022 - udsnit af foyeren med indgangen til sal 2 i baggrunden

 

Fra februar 2010 er der indrettet biograf og bibliotek i bygningen som før husede sal 1. Samtidig blev biografen omdøbt til "Bibliografen". Salen er nu blevet 12 meter kortere og ca. 4 meter smallere og ligger på første sal i bygningen.
 

Bibliografen - den nye sal 1 - set mod lærredet og fortæppet

 

Bibliografen - den nye sal 1 - set fra indgangen mod bagvæggen

 

 

Bibliografen - den nye sal 1Tegning fra Gladsaxe kommunes byggesagsarkiv 

 
Sal 1 (den nye) har 220 pladser (inkl. 2 kørestol) fordelt på 10 rækker. Der er tale om en ret bred sal som er indrettet i den bageste del af den oprindelige sal. Operatørrummet blev derved bevaret. Salen har fortæppe. Stolene er alle forsynet med kopholder, men er lidt smalle efter min mening. Det er en veldisponeret sal uden nogen særkender desværre. Lyd: DOLBY DIGITAL, Billede: WS 1.85 og CS. Der er mulighed for yderligere et format. Lærredet er ca. 10 meter bredt.
 

Bibliografen sal 2 - salen set mod lærredet 

Bibliografen sal 2 - salen set fra lærredet  

 
Sal 2 er som nævnt kommet til senere og havde oprindeligt 150 pladser, altså ikke nogen lille biograf efter dansk målestok, endvidere er salen udstyret med fortæppe. Salen er lige så lang som den nye sal 1, men noget smallere. Salen blev ombygget med nye sæder og pladsantallet er reduceret til 115 pladser fordelt på 10 rækker. Dette har hjulpet lidt på sigtelinjerne som før var lidt uheldige. Salen blev ombygget igen i juni 2009, med de bedste stole fra den gamle sal 1. Senest er stolene udskiftet i forbindelse med Corona-nedlukningen i 2020. Lyd:  DOLBY DIGITAL. Billede: ca. 8 meter i CinemaScope.
 

Bibliografen sal 2, med det oprindelige layout. Tegning fra Gladsaxe kommunes byggesagsarkiv 

 

Bibliografen sal 2, med det nuværende layout. Tegning fra Gladsaxe kommunes byggesagsarkiv  

 

 
Teleslynge i begge sale.
 
Seneste opdatering af sale (2021):

 


Karakter: Sal 1 * * * *, Sal 2 * * * *

 

1992 

1993 

1994