Til forsiden
Udskriv
 
3 Falke Bio
 
Dette er historien om 3 Falke Bio (1958-1982)

 

3 Falke Bio, omkring 1980 og 2004 - foto til venstre fra Thomas Hauerslev 
 
Biografen åbnede som beskrevet andet steds på disse sider, i oktober 1958 med filmen "SOUTH PACIFIC" i 70mm Todd-AO 6-kanals stereofonisk magnetlyd. Biografen var den første i Skandinavien som kunne vise 70mm film - faktisk var den bygget til formålet. Det var Europas 4. 70mm biograf efter Rom (1957), Hamburg (1957) og London (april 1958). (I Danmark åbnede Europa Bio i Aalborg og Kinopalæet (nr.3)  i december 1959 som 2. og 3. 70mm biograf. Palladium ombyggede biografen i 1960 til 70mm og i 1961 kom Imperial Bio så til.)

 

 

 

 

Diverse omtale fra Politiken
 
3 Falke Bio var udstyret med små 1.000 pladser - de første 11 rækker på et svagt skrånende gulv, derefter gik man 2 meter op, og derfra skrånede resten af biografen opad. Det store flotte Todd-AO lærred var omkring 18 meter bredt og gav en imponerende virkning i den ikke så lange sal. Det var B&O som stod for de tekniske installationer og biografen blev udstyret med Danmarks første DP70 kinomaskiner fra Philips til 35/70mm film.
 

 

 

Se salsoversigt her.

 
Biografen var tegnet af arkitekt Ole Hagen (1913-1984), på baggrund af en arkitektkonkurrence indbudt af Frederiksberg kommune. Man havde ryddet grunden hvor det gamle rådhus havde ligget. Biografen var en del af et samlet kompleks med hotel, koncertsal , kontor og forretninger - som blev kaldt "Falkonercentret". Arkitekten havde forregnet sig i forhold til størrelsen på biografens foyer, som ikke var helt stor nok til at rumme de 1.000 publikummer i pausen. Og pauser var der mange af, idet en stor del af programmet gennem årene bestod af helaftensfilm.
 
Jeg mener det var én af de mest vellykkede biografer nogensinde i DK og det var et kæmpe tab for alle som elsker at se film i en ordentlig biograf da 3 Falke Bio endegyldigt lukkede i 1982!
 
Det var Liberalt Oplysningsforbund (LOF) som fik biografbevillingen og man ansatte August Andersen (1910-1990) som direktør. Han drev biografen meget succesfuldt indtil sin pensionering i 1977 hvor Lademann gruppen overtager driften.
 

 

 

 

Uddrag af filmprogrammet 1958-1960

 
Repertoiret.
3 Falke Bio viste åbningsfilmen "South Pacific" i flere år og med samme 70mm kopi som biografen selv holdt vedlige. Biografen var ved  åbningen, som tidligere nævnt, den eneste biograf i Skandinavien som kunne vise 70mm film, så publikum kom både fra det øvrige Danmark samt fra Sverige. 12. august 1967 havde filmen re-premiere i 3 Falke Bio og denne gang var 70mm kopien helt ny.
 
Biografen nåede i sin levetid også at få installeret lærred til visning af Dimension 150 (endnu større 70 mm billede!) samt lydudstyr til Sensurround (ekstra bashøjtalere).
 
Der blev installeret DOLBY stereo til premieren på "The Deer Hunter" i marts 1979.
 
3 Falke Bio havde de første år mange store og flotte premierer - de fleste i 70mm. Biografen lagde endvidere lærred til mange galla- og forpremierer, blandt andet i marts 1960 med gallapremieren på  Disneys "Tornerose" i 70mm. Selve premieren fandt senere i 1960 sted i Europa Bio i Aalborg. I  oktober 1963 var der forpremiere på "Lawrence of Arabia"  i 70mm til fordel for Red Barnet.
 
Kongefamilien deltog tit i disse arrangementer og i december 1971 overværede tronfølgerparret for eksempel gallapremieren på "Spillemand på en tagryg" til fordel for Dansk Flygtningehjælp. Filmen var i øvrigt en 35mm kopi med 4-spors magnetlyd.
 
Se udsnit af biografen mange premierer mv. her.
 

 

 

 

My Fair Lady og Borte med Blæsten.

Mandag den 16. oktober 1964 havde biografen re-premiere på "Borte med Blæsten". Ingen havde vist regnet med den store succes - publikum strømmede til. Imidlertid havde direktør August Andersen tegnet kontrakt med Warner Brothers om premiere på "My Fair Lady" - 2. juledag 1964.
 
Som tiden gik, blev det dog mere og mere klart, at "Borte med Blæsten" slet ikke ville være færdigspillet i 3 Falke. En klausul i aftalen med MGM som udlejede filmen gjorde, at biografen ikke måtte tage den af programmet, såfremt indtægten var af en vis størrelse.
 
Efter en længere strid blev det med Fogedrettens mellemkomst aftalt, at biografen skulle genoptage "Blæsten" når "Ladyen" blev pillet af programmet. Der skulle dog gå 1 år og 8 måneder før det blev aktuelt. Filmen var én af biografens største successer. Der var 4 ugers forsalg og titlen blev tillige trykt på billetterne. Først 30. august 1966 blev filmen taget af plakaten. Kopien kom til Husum Bio som havde "storkøbenhavnspremiere" sammen med Bio Lyngby, som fik kopien fra provinsen. Filmen spillede 4 uger for fulde huse i begge biografer.
 
"Blæsten" blev genoptaget onsdag den 31. august 1966 som aftalt. Den kom i øvrigt igen i 1968 - denne gang i en 70mm udgave. Et noget kontroversielt valg, da filmen var optaget i normalformatet 1.37:1 og blev "konverteret" til Todd-AO i formatet 2,2:1. Det var en langsom og dyr proces som MGM kun gjorde med få film i alt. Filmen blev endvidere forsynet med stereolyd.  MGM kaldte "formatet" Metroscope70. Det blev en stor succes og "Blæsten" turnerede Danmark rundt i både 35mm mono og stereokopier samt i 70mm med 6-sporet stereolyd i mange år. Sidst i 1980'erne blev der endvidere distribueret kopier med DOLBY stereolyd.
 
Skiftende ejere. 
I sommeren 1977 overtager Lademann gruppen , som tidligere nævnt, biografen og genåbner den som dagbiograf efter en tiltrængt opfriskning. Åbningsfilmen var repremieren på "West Side Story" muligvis i 70mm.
 
I 1978 overtager Sandberg driften af biografen som herefter kun kaldes "3 Falke".  Biografen viste herefter et noget broget program, dog havde biografen premiere på "The Deer Hunter", "Kina syndromet" og "The Rose" med Bette Midler. Sandberg opgiver driften i 1980.
 

 

 

 

 

 

 

Per Hauberg og 3 Falke Bio.

Biografen blev 1. juli 1980 overtaget af Per Hauberg fra Malling Bio ved Århus. I aviserne stod det således:
 
"I morgen, - tirsdag kommer der en jyde til København for at overtage BYENS BEDSTE STORBIOGRAF, og det skal ske med manér"
 
Han er ligesom jeg 70mm fan og viste mange af de store 70mm film endnu en gang med stor succes. 20  forskellige 70mm film blev det til med "Ørneborgen" som den første. Successen var så stor at det blev bemærket af flere af de mindre biografer centreret omkring Rådhuspladsen! Pers opfindsomhed, vision og kreativitet var stor og den fik ikke for lidt i annonceringen af de flotte 70mm film. Han kaldte igen biografen "3 Falke Bio".
 

 

 

 

3 Falke Bios program under Per Haubergs ledelse delvist under avisstrejken

 
Desværre måtte han lukke biografen efter den store avisstrejke som begyndte i marts 1981, idet en annoncering i de landsdækkende aviser var en nødvendighed.
 
Da han  i april - efter i 10 måneder at have genskabt "biograf showmanship" - måtte lukke og rejste tilbage til Malling, blev langt hovedparten af de danske 70mm kopier skrottet!
 

 

 

 

Film i perioden 1977-1980 - 2 film i DOLBY stereo og 1 film i 35mm 4-spors magnetlyd

 
Efter Per Hauberg trækker sig fra driften i 1981 ligger biografen stille i flere måneder, men genåbnes og spiller film frem til december 1982, herunder flere 70mm film. Jeg nåede at se "MY FAIR LADY" og "SOS NORDPOLEN" i 70mm i sommeren 1982 inden lukningen.  
 

 

 

 

De sidste 70mm film i 3 Falke Bio i 1982
 
Selve biografsalen eksisterer endnu, men er næsten ikke til at kende. De bageste rækker er det eneste tilbageværende fra den oprindelige biograf. Selv operatørrummet (som var placeret på 3. sal) er fjernet og er blevet til ovenlys til foyeren til Falconer Scenen og Falconer Salen som biografen nu hedder.
 
Biografrummet blev på et tidspunkt underkastet en ombygning, så det kunne bruges som screeningsbiograf mv. Der blev bygget nyt operatørrum samt opsat nyt rullelærred - se salsoversigt her.
 
I 2019 blev Falkonercentret ombygget, herunder også det gamle biograflokale.
 

 

 

De sidste film i 3 Falke Bio - og ingen 70mm -  Spartacus med sidste spilledag tirsdag den 14.12.82 - så var det slut