Til forsiden
Udskriv

Nørreport Bio (1938 - 1981)

 

Nørre Voldgade 80 - her lå Nørreport Bio med indgang til venstre under Irma skiltet

 

Nørreport Station i 1950 - med Nørreport Bio i baggrunden. Foto Mogens Falk-Sørensen, Københavns Stadsarkiv

 

Ved Nørreport Station, lå en gang en biograf. Den åbnede i december 1938 med danmarkspremiere på filmen "Dronning Victoria". Salen havde  800 pladser, fordelt på gulv og balkon. Bygherren var grosserer A. Melby som ved indvielsen den 6. december holdt en tale, hvor han blandt andet beklagede forsinkelsen for åbningen. Det var Christian den IV's "skyld", idet denne havde fået anlagt en hemmelig tunnel mellem Rosenborg og den gamle vold. Tunnelen gik gennem byggegrunden. Det havde derfor været nødvendigt at grave 5 meter ned i stedet for een.

 

Det var en Knud V. Rassow (1882-1952) som fik bevillingen. Han var uddannet skuespiller og var direktør for Dagmar Teatret (teaterscene), som skulle nedrives i forbindelse med bygningen af Dagmarhus og den nye Dagmar biograf.

 

Facadetegning af Nørre Voldgade 80. Biografen havde indgang til venstre i bygningen

 

Nørreport Bio - plan over stueetagen

 

Komplekset bestod af et forhus i 7 etager med detail i stueetagen. Selve biografsalen var anbragt i gården bag forhuset. Indgangen til biografen var i venstre side af bygningen, under en stor baldakin. I den lange forhal var billetkontoret placeret og omme bag butikkerne i stueetagen lå foyeren. Indgang til salen skete via 2 døre i salens bagvæg. Der var 2 trapper som forbandt balkonen med foyeren. Den ene trappe førte endvidere direkte ud til gården. Udgang fra biografen til Nørre Voldgade skete gennem en port i bygninges højre side. Salens vægge var beklædt med høje træpaneler. Stolene var fra Odense Stole- og Møbelfabrik og samme model som dem i Bio Lyngby, som var åbnet i september samme år. I den forbindelse kørte der en retssag om ophavsretten til stolene. Kunstneren mente, der var tale om et enkelt værk som ikke måtte kopieres. Nørreport Bio fik dog sine stole til sidst.

 

Biografen blev under krigen kendt for at holde det svenske lystspil "Landevejskroen" på programmet for at undgå at vise tyske film. Tyskerne krævede en vis procentdel af repertoiret skulle være tysk, men det krævede jo at man skiftede program. Det undlod direktøren så blot. 

 

 

 

 

I december 1947 raserer en brand fuldstændig salen. Man mente der var tale om en kortslutning i de elektriske installationer. Biografen spillede på det tidspunkt filmen "Never Give Up" ! I februar 1948 var biografen istandsat og man genoptog herefter filmen. Man skrev endog "3. uge" i annoncen, som jo i princippet var rigtigt nok.

 

I 1952 dør Knud Rassow og sønnen Helge Rassow bliver direktør, men ikke bevillingshaver. Bevillingen går i stedet til Foreningen Norden som holder den i omkring 30 år.

 

 

Nørreport Bio - salsplan fra 1950'erne

 

Biografen udstyres med CinemaScope og 4-sporet magnetlyd i 1957. Første film er "Læderhalsene" i juli måned. De første rækker er blevet fjernet i forbindelse med ombygningen af prosceniet til CinemaScope samt etablering af en lille scene foran lærredet. Antallet af pladser bliver herved reduceret til 750. Der er nu 2 fortæpper. Inden ombygningen havde biografen tillige haft mulighed for at vise film i WideScreen.

 

 

 

I april 1963 får biografen premiere på en "kriminalthriller" med titlen "Agent 007 - Mission Drab" (Dr. No). Der var vist ingen som på daværende tidspunkt havde gættet, hvordan det ville udvikle sig til serie agentfilm, med meget stort publikumspotentiale og indtjening. Allerede i december samme år har film nummer to "From Russia With Love" premiere. Filmen vises i 6 uger i Nørreport Bio. Herefter var 007-filmene et fast indslag i Nørreport Bio helt frem til 1979 med "Moonraker" som den sidste 007-premiere i biografen. Denne premiere måtte man endvidere dele med Imperial og Kinopalæet. Kun een gang før var det sket, at man ikke havde premiere på en 007 film - i december 1969 til "I hendes majestæts hemmelige tjeneste", hvor verdenspremieren fandt sted i SAGA på Vesterbrogade. Kinopalæet var dog også premierebiograf til 007-film fra 1967 og frem til dennes lukning i 1981. Til premieren på "Moonraker" havde både Imperial og Kinopalæet fået installeret DOLBY stereo, det havde man ikke i Nørreport. Biografen nåede i øvrigt aldrig at få DOLBY installeret.

 

 

 

 

I december 1968 lukker biografen for en gennemgribende renovering/ombygning. Biografen var lidt nedslidt på dette tidspunkt. Der installeres 70mm-anlæg med italienske Victoria X maskiner. Første film i 70mm er "Romerrigets fald" som har re-premiere i biografen i maj 1970. Den erstattes 22. maj af "Circus World" som også vises i 70mm. Lærredet gøres større i 1972 med målene 10 x 5 meter. Den sidste 70mm film som blev vist, var formentlig "Dr. Zivago" i november 1980.

 

Partoutkort fra 1971 udstedt til Ole Harkjær, som var direktør for Foreningen Norden. Tak til Claus Harkjær for donationen 

 

I 1970 kommer der ny direktør - Børge Slot, efter en periode hvor bevillinghaver og den tidligere direktør Johan Jacobsen ikke så helt ens på repertoire-planlægningen. Johan Jacobsen havde afløst Jens Maegaard som var død i 1969.

 

2. juledag 1970 havde filmen "Soldier Blue" premiere. Den blev vist i 20 uger og set af mere end 100.000 gæster. Fra marts 1971 blev programmet suppleret med premieren på "Bennys Badekar".

 

  

 

I februar 1972 får biografen premiere på filmen "French Connection" med blandt andet Gene Hackmann. Det blev en kæmpe succes og filmen spillede frem til 28. maj 1972 eller med andre ord i 15 uger og blev set af omkring 100.000 gæster i biografen. I september 1975 har fortsættelsen "French Connection 2" premiere i Nørreport. Fra spilleuge 7 suppleres filmen i weekenden af en børnefilm om eftermiddagen. Sidste spilledag er søndag den 16. november 1975.

 

 

  

 

 

Op gennem 1970'erne får biografen stadig film til premiere, som for eksempel "Dødens Gab 2", "Convoy", "The Deer Hunter" og selvfølgelig James Bond filmene - alle film må dog deles med andre københavnske premierebiografer. Benpladsen optimeres i begyndelsen af 1978, hvor der annonceres med "nu god benplads på alle rækker". Pladsantallet kommer ned på ca. 650 i den forbindelse.

 

Den gamle biografbygning anno 2022 - set fra gården

Biografens sidste premiere, som i øvrigt ikke deles med andre københavnerbiografer, er filmen "Han ved du er alene" i marts 1981. Den skiftes ud med "Flugten fra Alcatraz" som havde haft premiere i Kinopalæet 5. november 1979. Biografen var dog blevet urentabel og ultimo marts 1981 var det slut med biograf på matriklen. Irma køber sig ind i bygningen, som ved så mange andre lukkede biografer i hovedstadsområdet - "and the rest is history..."

 

-oOo-

 

 

 

 

1963

 

2. juledag 1968 

 

1975 

 

1974 

1977 

 

Sidste film i biografen