Til forsiden
Udskriv
 
Kino Lyngby
 
Dette er historien om Kino Lyngby (1934-1978).
 

 

 
Facaden på Kino fra Rialto Cinema Group samt facaden i 1981 efter lukning og indretning af butik.
 
Biografen åbnede i 1934 og lukkede søndag den 1. januar 1978 efter re-premieren på "Navarones Kanoner".
 
Det var familien Seemann som i sin tid fik bevillingen og de drev biografen helt frem til starten af 1970'erne.  Først Henry Seeman og efter hans død i 1949, enken Agnes Seemann.Der var fra begyndelsen 535 pladser, sidenhen 550 pladser i salen, et tal som blev reduceret til 400 i løbet af levetiden.
 
Biografen viste mange amerikanske actionfilm og fra 1960'erne også "007-film". Nordisk Film var tillige storleverandør til Kino.
 
Biografen fik WideScreen i december 1954 til Disneys "Den levende Ørken" og blev ombygget til CinemaScope  i 1958 hvor der også kom nye kinomaskiner. Der kom ikke 70mm installation i familien Seemanns ejertid.
 
Omkring 1973, da bevillingssystemet var ophævet, blev biografen overtaget af Danmarks første biografkæde "Rialto Cinema Group" og senere  omkring 1977 "Lademann Gruppen"  (Rialto 2 i Lyngby Storcenter - var også en del af disse "kæder"). Biografen skiftede navn til "Lyngby Kino" i 1973.
 

 

 

Der var i 1973 også planer om en totalrenovering og opgradering til 70mm biograf, men så vidt vides skete det aldrig. På tegningen ses hvordan Rialto Cinema Group havde tænkt sig biografen skulle se ud efter renoveringen.

 
Kun "skallen" skulle være blevet tilbage. Der skulle monteres nye stole på en stejlere hældning og teknikken skulle fuldstændig fornyes.
  
Efter åbningen af Rialto 2 ultimo 1973 havde Kgs. Lyngby hele 3 store biografer. Bio Lyngby var den største med 600 pladser samt et lærred på 12 meter, Kino havde 400 pladser samt et lærred på 10 meter og Rialto 2 havde 350 pladser og et lærred på 11 meter. Ikke nogen dårlig biografdækning for byens borgere.
 
Selvom Bio Lyngby indtil december 1973 var den eneste biograf i Kgs. Lyngby som kunne vise 70mm film, fik den ikke 70mm film fra de filmudlejere som leverede film til Kino. Biografen viste derfor blandt andet "Meyerling", "Oliver" og "Funny Girl" i 35mm CinemaScope og med monolyd, til trods for der var 70mm kopier i omløb i DK. Det var som tidligere nævnt også i Kino man så "007" samt "Olsen-banden" film i Kgs. Lyngby.
 
Sidst i 1970'erne var biografbranchen i DK meget presset. Der var ikke premiere på mange store film og i København havde næsten alle de store biografer bygget om til multibiografer. Endvidere var ABCinema åbnet på Rådhuspladsen som multibiograf fra starten - Danmarks første af slagsen.
 
Hele rotationssystemet med filmkopier gik derfor "i stykker". Før havde biograferne i København premiere på filmene som efter nogle uger blev sendt ud i "brokvartersbiograferne" og omegnsbiograferne. Med multibiograferne blev filmkopierne i Københavns centrum og kom først meget senere ud til omegnsbiograferne.
 
Et stort antal biografer lukkede derfor i slutningen af 1970'erne. Det gik heller ikke godt i Lyngby. Kino forsøgte sig med pornofilm til midnatsforestillinger fredage og lørdage som supplement til det "normale" filmprogram. Der kom heller ingen premierefilm til Kino. De film som havde premiere i Lyngby blev vist i Bio eller Rialto 2. Det blev besluttet at lukke Kino med udgangen af 1977. Det blev dog 1. januar 1978 som blev sidste spilledag, da det var en søndag - en dag man normalt skiftede filmprogram.
 
Dermed var det slut med Lyngbys ældste biograf. (Bio Lyngby måtte ombygge den store sal til 3 sale blot 1 år senere for at kunne overleve og blev således Lyngbys første multibiograf - læs den historie her. I Rialto 2  måtte Lademann/Dana Film også opgive driften i 1978, læs mere her.)
 
Kinomaskiner og al indmad blev smidt ud, da det var slidt helt op og selve biografsalen blev nedrevet. Indgangspartiet og en del af foyeren blev omdannet  til butikker.
 
Et udpluk af Kino Lyngbys biografannoncer:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Et udvalg af Kino Lyngbys repertoire - "Navarones Kanoner" var sidste film i Kino Lyngby