Til forsiden
Udskriv
 
Palladium/Metropol, København
 
Dette er historien om Palladium.
 
Den oprindelige Palladium Biograf Metropol
Facaden i 1938 og 2005 - s/h foto fra Det Danske filminstitut
 
Palladium åbnede i januar 1938 med filmen "Tre Smarte Piger" med Deanna Durbin og lukkede 6. juni 2010 med 4 flotte piger i "Sex and the City 2".
 
Det var Palladium Film som selv opførte biografen på lejet grund, idet Industriforeningen ejede grunden. Christiani og Nielsen var hovedentreprenør og for første gang i Danmark brugte man svejsning til tagkonstruktionen i stedet for nitning.
 
Palladium 1938 - stillbilleder fra salen fra filmen "Opførelsen af Palladium Biografen" 
 
De første kinomaskiner var af mærket Ernemann fra Zeiss Ikon. Biografen havde plads til ca. 1.400 tilskuere med bl.a. separate loger i kongeblå velour. Stolene blev leveret af Fritz Hansen. Det var en på alle måder elegant biograf. Der var hele 3 fortæpper. Mest kendt er biografen nok for sit Wurlitzerorgel, som kom op af gulvet. Se salsplan her samt oversigtstegning her.
 
Se film om bygningen af biografen via dette link:
 
Palladium Biografens oprindelige Foyer
Palladium Biografs foyer og proscenium - foto fra Det Danske filminstitut
 
I foyeren på vej op ad den brede trappe til øvre foyer og selve salen havde Svend Johansen malet et stort festligt maleri i lakfarve og bladguld (samme kendte teatermaler malede senere i 1938 det store billede til Bio Lyngbys foyer forestillende direktøren Leo Hansen og Knud Rasmussen). Der var endvidere børnepasning og restaurant-/natklub i foyeren. Biografen var tiltænkt som en miniudgave af "Radio City Music Hall" i New York.
 
Indvielse af den nye Palladium Biograf - fra Politiken 19. januar 1938
 
Indvielsen af biografen var en rigtig københavner-begivenhed og kinoorglet var meget populært. Danmarks første farvefilm - en turistfilm - blev vist denne aften.
 
  
I august 1960 lukkede biografen kortvarigt for at bygge om til 70mm forevisning med Phillips DP70 maskiner (disse er i dag installeret i Malling Bio - se andetsteds på disse sider). Palladiums første 70mm film var "Can Can". Senere viste man bl.a. også "Playtime" i 70mm hvor Jaques Tati besøgte  biografen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Biografens kinoorgel blev nedtaget i forbindelse med 70mm installationen, da orgelpiberne i højre side af prosceniet sad i vejen for udvidelsen af lærredet. Der blev opsat et lettere buet lærred, formentlig med en max. bredde på 12 meter. Biografen var slet ikke bygget til "bredfilm" idet den var optimeret til normalformatet i forholdet 4:3.
 
Følgende 70mm film havde premiere i Palladium:
Can-Can (14.08.1960)
Ben-Hur (16.02.1962)
Tornerose/Spyashchaye Krasivitsa (12.06.1964 - russisk festuge)
Slaget ved San Sabastian (18.11.1968)
Meyerling (27.01.1969)
Playtime (19.02.1969)
 
2. juledag 1972 havde biografen sam-premiere med 3 Falke Bio på "The Godfather" - filmen blev en kæmpesucces.
 
I 1973 blev biografen renoveret og der kom nye kinomaskiner - italienske Victoria 8, men uden magnetlyd og derfor blev der heller ikke vist flere 70mm film i biografen. De nye maskiner var angiveligt anskaffet fordi man så kunne automatisere dem, det var ikke muligt med DP70 maskinerne. Der blev tillige opsat et nyt 10 meter bredt lærred.
 
Desværre lukkede det oprindelige Palladium i 1977 da bygningen skulle nedrives.
 
Politiken fredag den 17. august 1979
 
Det nye Palladium lå hvor det oprindelige lå - og åbnede i august 1979 som en del af Industriens hus med tre biografer i kælderen. Farvevalget i de nye sale bar præg af, at biograferne blev bygget i 1970'erne - med farverne brunt, grønt og orange. Nordisk film valgte heldigvis senere at opgradere hele biografen til noget der ligner Imperial-standard (anno 1998) og biografen fremstod efter renoveringen meget fornem.
 
I starten var det stadig Palladium Film A/S som drev biografen, men efter nogle år var der samdrift med Nordisk Film, som endte med at købe biografen.
 
De gamle Victoria 8 kinomaskiner blev geninstalleret i sal 1 og sal 2 og 3 fik nye Victoria 5 kinomaskiner. I september 1979 kom der DOLBY stereo i den store sal til premieren på "Manitou".
 
Biografen var under ombygning i sommeren 2005 og genåbnede under navnet Metropol den 26.08.2005. Biografen var planlagt til at lukke midlertidigt i 2010 i forbindelse med renoveringen af Industriens Hus, men Nordisk Film lukkede biografen endegyldigt den 6. juni 2010, da man regnede med at miste publikum i de 2 år ombygningen/lukningen ville vare. En trist nyhed! 
 
 
Sal 1 - (c) Nordisk Film
Metropol sal 1 efter renoveringen i 2005 - foto: Nordisk Film
 
Følgende skrev jeg om Metropol:
Sal 1 er den største sal, flot ombygget med nu 404 pladser, bageste række med dobbeltsæder. Oprindelig havde denne sal en bred trappe ned midt gennem salen og beslaglagde dermed de bedste "pladser". Denne trappe er væk og erstattet med sidegange og dermed er der nu rigtige pladser i midten af salen. Der er godt udsyn samt god benplads. Salen er udstyret med fortæppe. Lyd: DTS, DOLBY DIGITAL.
 
Sal 2, flot ombygget med nu 190 pladser og dobbeltsæder på bageste række. Endvidere kørestolspladser. Lyd: DTS, DOLBY DIGITAL.
 
Nordisk film har gjort endnu mere ud af at profilere biografen så den appellerer til det kræsne publikum. Det er lykkedes ganske flot. Biografen er nu gjort røgfri, men der kan ryges i cafeens gårdhave. Toiletterne er et kapitel for sig selv. Der er nu endvidere teleslynge i alle 3 sale.

Karakter: Sal 1 * * * * *, Sal 2 * * * *
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  
 
 
 
Diverse annoncer fra 1970'ere - "Den Runde Ridder" var sidste film i den gamle sal med slut 30.12.1976