Til forsiden
Udskriv

Anmeldelse af Palads

 
 

 

 

Fotos: Nordisk Film Biografer
 
(Nordisk Film) Tlf. 7013 1211. 17 sale med i alt 2.100 sæder. Ikke til at komme udenom. Det nuværende Palads åbnede i 1918. Inden da havde den første Palads biograf ligget i den nedlagte banegårdshal fra Københavns 2. banegård (nedlagt i 1912), tæt på den nuværende bygning.
 

Axeltorv set mod Palads Teatret 1890-1930. Foto Paul Fischer, Københavns Museum

 

Palads Teatret 1919 set mod lærredet. Foto Peter Elfelt, Københavns Museum  

Se film om den nyopførte biograf her:

https://www.danmarkpaafilm.dk/klip/det-ny-paladsteater

 

Der var omkring 2.000 pladser i biografen. Et tal som gradvist blev barberet ned i takt med diverse forbedringer/ombygninger. Det var en meget flot foyer man kom ind i inden man gik ind i selve biografsalen eller tog den flotte trappe op til balkonen.  Salen havde et rimeligt fladt gulv til at begynde med og alle stolene på gulvet kunne forholdsvis nemt fjernes. Dette blev blandt andet udnyttet til at afholde større bespisninger i salen. Efterfølgende er salen, som tidligere nævnt, ombygget flere gange. Se salsplan fra slutningen af 1960'erne her.
 

Palads Teatret i  1919 med stolerækker. Foto Peter Elfelt, Københavns Museum  

Palads Teatret i 1923 med festopdækning. Foto Peter Elfelt, Københavns Museum 

 

Biografen fik talefilm i marts 1929. Der havde dog flere år tidligere været vist talefilm i biografen i en prøveopstilling. I oktober 1955 blev biografen ombygget til CinemaScope med et 11,5 meter bredt lettere buet lærred. Det var den kendte biografarkitekt Holger Pind som stod for ombygningen.
 
Kinomaskinerne bliver på et tidspunkt udskiftet til italienske Victoria 8 med 4-kanals magnetlyd. Disse maskiner var stadig installeret i 1980'erne (sal 1).
 

 

 

1955

 

Som monobiograf fik Palads aldrig installeret 70mm, der var tilsyneladende ikke behov herfor.

 
Ombygget i 1970'erne, desværre med en række dårlige sale som resultat, men med en kolossal succes. Den oprindelige sal blev opdelt i 6 sale. 3 på gulvet og 3 på den gamle balkon, heraf havde og har sal 6 stadig status af balkon til sal 1. Den eneste balkon i en københavnsk biograf i dag. Derudover inddrog man forskellige områder i den store bygning samt senere også kælderen. Sal 6 blev en kort overgang til 2 endnu mindre sale, dog uden nogen succes.
 

Palads Teatret, balkonen ombygget til 2 små sale. Bemærk operatørrummet  til sal 1 i mellem salene. Det er nu flyttet tilbage til det helt oprindelige

 

I 1978 fik sal 1 DOLBY stereo i forbindelse med premieren på "Superman". Biografen fik også DOLBY digitallyd til premieren på "Kapring i høj sø" i 1993.
 
Den flotte foyer blev i 1990'erne desværre ombygget uden hensyntagen til det originale. Sikkert meget praktisk, men ikke særlig kønt.
 

 

Palads Teatrets foyer - 1919. Foto Peter Elfelt - Københavns Museum

Palads Teatrets foyer - 2021

 
Nordisk Film har dog heldigvis bygget om igen og har næsten genskabt den gamle trappe. Resten af foyeren er tillige ombygget og har fået opsat nogle meget flotte lamper - en meget vellykket ombygning. Derudover er der postet mange penge i en ombygning/opdatering af salene. Alle er digitaliserede og kan vise 2K eller 4K - flere sale har endvidere 3D visning. 
 
Palads viste sine egne film (Nordisk Film) og havde stor succes med "Olsen-Banden". Det som i 1968 skulle være en enkelt film endte med én af dansk films mest berømte og indspillende filmserier. Også en film som "De 10 Bud" var en stor succes i 1959. I 1990 fik Palads mulighed for at vise 70mm film efter nybygningen af sal 9. Første film var "Lawrence of Arabia" som blev flyttet fra Imperial Bio.
 

 

Palads Teatret sal 9 og 10 

 
Nordisk Film præsenterede i 2017 et forslag til nedrivning af den gamle biografbygning, en overdækning af banegraven ud mod Vesterport samt et nyt højhus. Denne idè udløste så mange protester, at planen blev opgivet.  Et alternativ til den plan er at poste endnu flere penge i at optimere de nuværende biografer. I dag vil ingen biografgæst betale en formue for at sidde i en biograf med 30 pladser og et lærred som er mindre end en 60 tommer fladskærm ! 
 
I 2022 præsenterede Nordisk Film Biografer så 3 forslag til ombygning af Palads. Alle forslag går ud på at "grave" biograferne ned. I 2 af forslagene bevares noget af den oprindelige facade og i det 3. forslag kommer der en helt ny grøn bygning.
 
Det bliver spændende at se om et af disse projekter bliver realiseret.
 

 

 

-oOo-

 

 

 

Palads sal 1 inklusiv balkon, efter seneste ombygning

 

 

Palads Teatret sal 1 - gulvplan

 

Palads Teatret sal 1 - balkonplan 

 

Sal 1: inklusiv balkon 547 pladser. Balkonen har ikke længere  betegnelsen sal 6, men hedder slet og ret "Balkonen". Lærredet er blevet et "Wrap Around" lærred og er noget større end det forrige (12,5 meter). Til gengæld er fortæppet blevet fjernet. Der er ikke rigtig noget tilbage af den oprindelige sal, men det er en vellykket moderne sal som lever op til publikums krav. Der er blevet kræset for lydbilledet, som nu består af Auro 11.1 3D lyd. Der er således højtalere overalt i salen.

 
-oOo-
 

 

Palads Teatret - salsplan sal 9

 

Sal 9: er bygget til oven på bygningen 312 pladser alt i alt en god sal. Lærredet er ca. 10 meter bredt. Salen havde indtil august 2004 mulighed for at vise 70mm, men Barco-digitalfremviseren har nu fået pladsen i stedet for 70mm kinomaskinen.

 
-oOo-
 

 

Palads Teatret sal 10 i marts 2022 

 
Sal 10: kom til samtidig med sal 9 og åbnede omkring 1990. Salen ligger aller øverst i bygningen. Der kunne oprindeligt vises samme program som i sal 9 hvor samme filmkopi blev ledt gennem etageadskillelsen mellem sal 9 og sal 10 også kaldet "interlock". Filmen var så forskudt det antal sekunder det tog billedet at komme fra den ene kinomaskine til den anden.
 
-oOo-
 
Sal 11-14: alle salene er blevet væsentligt ombygget. Loftshøjden er forøget, hvilket har gjort at rækkerne nu er placeret amfitralsk så man kan se godt fra alle pladser. Derudover er alle lærrederne blevet gjort større. Dog har man valgt at fokusere på Wide Screen formatet som det største, således at skulle man vise en Cinemascope film, bliver billedet mindre, selvom det modsatte burde være tilfældet. Lidt ærgerligt. 
 

 

Palads Teatret - sal 11-14 før ombygning

 

Palads Teatret - sal 11-14 efter ombygning

 
Opsummering:
 
Sal 1: 547 pladser, 18 rækker + 5 rækker på balkon
Billede: Digital 3D
Lyd: digital 11.1 (Auro 3D)
Lærred max: 12,5 meter
Karakter:  * * * * 
 
Sal 9: 304 pladser, 16 rækker
Billede: Digital 3D
Lyd: digital 5.1
Lærred max: 10,2 meter
Karakter: * * * *
 
Sal 10: 182 pladser, 10 rækker
Billede: Digital 3D
Lyd: digital 5.1
Lærred max: 9 meter
Karakter: ikke anmeldt

 

Sal 11-14: 47-61 pladser
Billede: Digital
Lyd: digital 7.1
Lærred max: 4,2-5,6 meter
Karakter: * * * 
 
Det første Palads Teater 1912 i banegårdshallen. Foto fra Det danske Filminstitut, fotograf ukendt
 
 
 
 
  

 

Det første Palads Teater - fra åbningen i oktober 1912

 

Åbningen af det andet og nuværende Palads Teater i 1918

 

 

1955

 

 

1958