Til forsiden
Udskriv

Anmeldelse af Grand

 
 

 

 

(Privat) Tlf. 3315 1611. 6 sale i alt fra 326 ned til 61 pladser. Åbnet i 1913 som Empire Teatret, i 1914 fik biografen nyt navn - Metropol Teatret - indtil dette flyttede op på Strøget i 1923. Fra da af fik biografen det nuværende navn. Biografen lå i Palace Hotellets store festsal, der oprindeligt var bygget som koncertsal, med indgang fra Mikkel Bryggers Gade. Bygningen er tegnet af Anton Rosen som også havde tegnet Palace Hotel. Rosen var selv med til at omdanne koncertsalen til biograf.
 
Filminstruktøren Urban Gad får i 1922 bevillingen til at drive biografen. I september 1929 fik han installeret tonefilmssystem og med filmen "Hvide Skygger" fra MGM som første film.
 
I 1939 bygges salen (den nuværende sal 3) om til den indretning den næsten har i dag. Salen var udstyret med loge i bagvæggen i 1. sals højde og midt for lærredet. Det betød til gengæld at operatørrummet var forskudt for midten af lærredet med den konsekvens at lærredet måtte stå lidt skråt for at billedet kunne blive skarpt hele vejen på tværs. Tanken var at der skulle etableres en egentlig balkon for at forøge pladsantallet, det blev dog aldrig aktuelt. Lærredet måler nu 5 x 4 meter.
 
I 1947 dør Urban Gad og bevillingen gives til enken Esther Urban Gad. Hun driver biografen frem til 1974, hvor hun samtidig også når at få afholdt sit 50-års jubilæum. Sidste film med hende som direktør er "Døden i Venedig".
 
Først i 1958 bliver Grand forsynet med CinemaScope og får samtidig nye kinomaskiner. Det var også i 11. time, idet forestillingerne tit blev aflyst grundet de gamle og udtjente kinomaskiner.
 
Det bliver Peter Emil Refn som overtager driften af biografen i 1974. Esther Urban Gad dør umiddelbart efter overdragelsen i en alder af 78 år.
 
I 1976 udvides med 2 nye biografer i tillæg til den store sal. Den gamle sal blev omdøbt til Grand 3, og de to nye blev døbt Grand 1 og Grand 2. I 1977 udvides igen med 2 nye sale, Grand 4 og Grand 5. I 1988 kommer den sidste sal til - Sal X (Kun Bio Lyngby XYZ har i øvrigt brugt disse salsbetegnelser). Biografen emmer af hygge og ægte biografstemning og har en meget elegant cafe i foyeren.
 
1980 bliver et afgørende år for biografen. Havde det ikke været for den noget kontroversielle film "Caligula" som spillede i 5 måneder, er det ikke sikkert biografen havde overlevet. Det var en flot historisk film med kendte skuespillere. Filmen blev ved klipningen tilsat en del regulære pornoscener, tilsyneladende uden de "rigtige" skuespilleres viden, hvilket vakte en del forargelse. Til gengæld strømmede publikum til. Også i Alexandra og Nygade havde filmen stor succes.
 
I 1984 dør Peter Emil Refn i en alder af kun 54 år og afløses af hustruen og biografens daglige leder - Kirsten Dalsgaard. Hun afløses i 2006 af Kim Voss som kom fra Delta Bio.
 

 

 

Sal 3 er den oprindelige biograf. Salen er meget flot ombygget i 2010, og har nu 326 pladser fordelt på 20 rækker med række 8 som "sofarække". Logen er der stadig og det gamle operatørrum er erstattet af et nyt operatørrum midt for lærredet, placeret "over" logen. Der er kommet nyt proscenium med større lærred og salen har fortæppe som stadig benyttes som der er tiltænkt. Det "gamle look" er bevaret med bl.a. stukloft, hvorimod resten af indmaden er ganske "up to date". Billede: digital og analog 35 mm. Lyd: 7.1 digital. Teknisk kan der i salen vises film i normalformat (1,37:1).

 

 

Grand Teatret sal 1 - foto Grand Teatret

 

Sal 1 er bygget til i Palads Hotels foyer. Salen har 136 pladser fordelt på 11 rækker. Salen havde oprindelig fortæppe, men er elegant renoveret siden, med nyt større væg til væg lærred, bedre benplads og nye stole - sågar med små borde på 1. række ! Der kan vises både digital og analog film i salen. 

 

I samme hotels areal lå også ABCinema (lukket 1989) - dog med indgang fra Rådhuspladsen og Grand Teatret og Nordisk Film som drev ABCinema røg i totterne på hinanden, idet Nordisk Film mente konkurrencen blev for ulige med flere biografer i Grand.  Grand mente derimod at den store forskel i repertoiret ikke kunne udgøre en konkurrence. Til trods for Nordisk Film i biografens sidste leveår forsøgte at ændre repertoireret i ABCinema, kom dette kvalitetsmæssigt aldrig op i nærheden af Grand Teatrets.

 

 

 

Der er teleslynge i sal 1 og 3.


Karakter: Sal 3 * * * * *, Sal 1 * * * *
 

 Grand Teatret er 43. smukkeste biograf i verden - fra Politiken, februar 2021

 

 

 

 

 1976

 

 

 

1976

 

1980

 

 

 

 

 

 

juni 2023