Til forsiden
Udskriv

 

ROXY, Frederiksberg

 

Dette er historien om ROXY (1928-1976)

 

Godthåbsvej 14 anno 2024, her lå ROXY hvilket skiltet stadig gør opmærksom på 

 

 

 

 

Biografen åbnede 2. juledag 1928 med premiere på filmen "Marokkaneren". Biografen var fra starten tænkt som en premierebiograf. Bevillingshaver er en Anna Mogensen, som havde taget bevillingen med fra "Napoli" biografen på Falkoner Alle, som samtidig lukker. Biografen blev placeret på Godthåbsvej 14, hvor et antal mindre bygninger i gården til nr. 14 måtte lade livet. Forhuset ud mod Godthåbsvej blev stående indtil 1934 hvor det nuværende forhus blev opført og sammenbygget med biografen. Det var arkitekterne Svend Møller og Georg Ponsaing som stod bag byggeriet.

 

Efter ombygningen i 1934 blev biografens kendetegn "ROXY-skiltet" monteret på facaden af det nye forhus. Skiltet sidder der den dag i dag og vidner om bygningens tidligere historie.

 

Snit fra åbningen i 1928

 

Oversigtsplan efter det nye forhus blev bygget i 1934 

 

Biografen havde 970 pladser fordelt på gulv og balkon og var som det fremgår af tegningen ovenfor rigeligt forsynet med udgangsdøre. Balkonen var forsynet med sideloger og havde en kraftig stigning modsat gulvet som var ret fladt. De første 3 rækker var børnepladser. Salen var forsynet med søjler i siderne som bar de overliggende sidebalkoner. Selve loftet var buet.

 

I starten spillede et 10 mands orkester som musikledsagelse til filmen og der var derfor en noget større scene foran lærredet de første år. I august 1929 kom der som een af de første biografer i Danmark talefilm i biografen. Det var filmen "Fox Follies 1929". Tilstrømningen til dette "nye" fænomen var stor og selv Kongehuset bestilte billetter til premieren. Filmen blev vist i ROXY i mere end 3 måneder. I 1930 fik filmen "Fox Follies 1930" premiere. Også denne film blev et tilløbsstykke, men fik dog alligevel "kun" 3 uger på programmet i biografen.

 

 

 

I 1934 lukker biografen som tidligere nævnt for ombygning. I forbindelse med det nye forhus ombygges foyer og salen tilpasses endvidere, da der ikke længere skal være plads til et orkester. Foyeren får en flot glaskuppel som tag. Der bliver endvidere etableret nye toiletter i kælderen. Biografen genåbner i august 1934 med premiere på filmen "Dansen om Millionen".

 

Biografens repertoire ændrer sig fra de lidt lettere musikfilm. Der vises Marx Brothers og derudover får flere Humphrey Bogart film premiere i biografen. De bliver primært amerikanske film som fremover præger filmrepertoiret. 

 

I 1951 dør Anna Mogensens og  sønnen  Ajaccio Mogensen overtager bevillingen. Han får premiere på filmen "Kvindelejren Auschwitz". Filmen var optaget "on location" og een af de første Holocaust-film. I 1956 mister Ajaccio Mogensen bevillingen grundet økonomiske problemer. Ny bevillingshaver bliver den tidligere direktør for FOX-film - Harry Frandsen.

 

Biografen blev ombygget til 4-kanals CinemaScope i 1957. Det var arkitekt Erik Engelstoft som stod bag ombygningen, som ved så mange andre ny-/ombygninger af biografer. Lærredet blev små 10 meter i bredden efter ombygningen. De første 3 rækker måtte fjernes for at få plads til det nye proscenium, hvor der var anbragt en lille scene foran fortæppet og det nye lærred.

 

 

 

Salsplan for gulvet efter ombygningen i 1957

 

I november 1959 får biografen som det eneste teater premiere på Elvis-filmen "Jailhouse Rock". Filmen var i sort/hvid, men dog i CinemaScope med monolyd. Programmet består i 1960'erne primært af amerikanske spændingsfilm, dog sniger et par enkelte danske folkekomedier sig også ind.

 

I 1972 overtager Ove Brusendorff biografen. Bevillingssystemet er ophævet og han driver også Carlton Teatret på Vesterbrogade. Repertoiret mister herved den røde tråd og forskellige genrer film vises i biografen. De næste år skifter biografen ledelse flere gange og repertoiret kommer også til at bestå af pornofilm. Den sidste direktør - Ib Fyrsting - forsøger at få biografen på ret køl igen. Der kommer flere danmarkspremierer, blandt andet på filmen "Hjertet har tusinde ord". Den sidste danmarkspremiere er i november 1976 på filmen "Hjælp - jeg har arvet et bordel" !

 

Originale stole fra ROXY til salg i 2024 på DBA for 1.500 kr. Foto gengivet med tilladelse fra sælger 

 

Biografen lukker med udgangen af november 1976. I 1978 omdannes biografen til supermarked. Det blev dog ikke Irma, men derimod et "NH-marked". I dag har NETTO overtaget butikken og indgangen er flyttet til venstre side af bygningens facade. Udgangsdørerne i siden af bygningen er endvidere blevet tilmuret. ROXY-skiltet er som tidligere nævnt blevet bevaret.

 

-oOo-

 

 

1934

1951 

 

 

1959

 

1965

 

26.12.1970 

1975

biografinfo.dk - januar 2024