Til forsiden
Udskriv
Følgende forkortelser m.v. bliver brugt på de næste sider her på sitet:
Læs om Dolby - DTS/Datasat - SDDS - THX - 70mm/Todd-AO - Wrap-around lærred
 
 
Filmlyd har været gennem en rivende udvikling. Fra mono til 2 kanals stereo og til 7-kanals magnetlyd.
 
Fælles for alle disse systemer var dog som udgangspunkt, at en filmkopi med disse systemer ikke kunne afspilles i biografer uden.
 
Det ændrede DOLBY i 1970'erne med en matrixløsning til 35mm filmkopier, hvor biografer med DOLBY system kunne afspille lyden i stereo og biografer som ikke havde DOLBY afspillede i mono. Første film med DOLBY stereo var "A star is Born" i 1976. Herefter var det stort set slut med magnetlyd på 35mm filmkopier. I 1977 kom der endvidere DOLBY på 70mm filmkopier med blandt andet "STAR WARS" - se nedenfor under 70mm/Todd-AO.
 
De danske biografer begyndte fra sidst i 1970'erne at installere DOLBY eller noget tilsvarende i de store sale. I København var det blandt andet Palads Teatret, Dagmar teatret og "de 3 store ned ad Gammel Kongevej" - Imperial Bio - Kinopalæet og 3 Falke Bio. I Århus fik Biografen installeret DOLBY stereo til premieren på Milos Formans "Hair" i 1979Folketeatret i Århus fik "Sparkjær stereo" i 1985 og efterfølgende DOLBY i 1987 i den store sal. I Odense var det "Fønix" som var først med DOLBY i 1979 skarpt forfulgt af "Folketeatret" i 1980. I Aalborg fik Scala Bio Dolby stereo i 1979.
 
Det var efterhånden gået op for branchen at man ikke kunne blive ved med at afspille film i mono, idet der kom færre og færre film med stereofonisk magnetlyd til DK.
 
 
Fra 1990 og frem gik udviklingen stærkt på lydområdet. I 1990'erne kunne en 35mm filmkopi være udstyret med 4 lydsystemer - analog optisk lydspor - DOLBY digital - DTS og SDDS - se billedet ovenfor.
 
Alle 3 digitallydssystemer benyttede det analoge lydspor som back-up. Der lød blot et diskret "klik" i højtalerne hvis man gik på back-up lyd. Når den digitale "læser" fandt lydsporet igen, slog systemerne over til digitallyd. Forskellen mellem analog og digital lyd var dog ret tydelig i lydbilledet.
 
Dolby Atmos (c) Dolby
 
Dolby A og SR er optisk stereo i enten 4 eller 5 kanaler alt afhængig om biografen har subwoofer. Ideen var at transformere de 2 kanaler i det optiske lydspor til 4 kanaler i biografen med 3 frontkanaler og 1 effektkanal/  surround (L-C-R-S). Dette foregik ved hjælp af en matrix-kodning. Var signalet forskelligt i L og R var det stereolyd og var signalet det samme i L og R var det et monosignal - altså typisk dialog som så kom ud af centerkanalen. Var der faseforskydning kom lyden i effektkanalen.
 
Dolby Digital (EX) er som navnet antyder et digitallydssystem med 6 (5.1), 7 eller 8 (7.1) kanaler, 3 front, 2-4 surround og en subwoofer.
 
Biografer med Dolby Digital har også Dolby A og SR.
 
Dolby lancerede system EX med tre surroundkanaler i stedet for de kendte to i forbindelse med premieren på Star Wars Episode I og udvikler hele tiden formatet.
 
Dolbys seneste skud på stammen kaldes Atmos. Der er tale om 3D lyd med ekstra højtalere over rækkerne (de lilla markeringer på billedet til højre) samt ekstra surroundhøjtalere og endelig kan man konfigurere ekstra fronthøjtalere i biografer med et stort lærred, således at man kan få 5 frontkanaler (de koboltblå markeringer på billedet). Systemet kan håndtere op til 64 kanaler.
 
Til sammenligning vises øverst til højre 5.1 og 7.1 højtaler konfiguration.
 
Første installation af Dolby Atmos i Danmark var i Bio Næstved. Imperial Bio fulgte trop ved genåbningen i september 2013.
 
 

 

 

 

 

 
står for Digital Theater System og er et 6-8-kanals digitallydssystem. Systemet blev introduceret i forbindelse med premieren på "Jurassic Park" i 1993. Samtlige kopier i DK havde en DTS-trailer påmonteret også selvom det kun var Imperial i København som havde fået installeret systemet på det tidspunkt. I Bio Lyngby kom installationen "først" i 1996 til "Twister" og det var nr. 2 biograf i Københavns omegn!  DTS har i 2004 introduceret et system med 10-kanaler. 8 kanaler til egentlig biograflyd og 2 kanaler til tekstning. Nu må man så håbe filmselskaberne også mikser filmene til 8-kanaler!! Lyden bliver leveret på CD-ROM og styres af en tidskode på filmen. Systemet har nok den bedste dynamik og kanalseparation. Kanalerne er fordelt som hos Dolby (8-kanalsversionen med to ekstra frontkanaler – ligesom 70mm/SDDS systemerne). Kan afspille både 35 og 70mm film.
 
I Danmark er vi blevet begavet med "Titanic", "Interstellar", "The Hateful 8", "Dunkirk", "Mordet i Orientekspressen", "Joker", "TENET", "Døden på Nilen" samt "Oppenheimer" i DTS/Datasat 70mm film - se oversigten længere nede på denne side.
 
De seneste 70mm film vist i Danmark bliver tekstet via systemet. Derudover har Imperial Bio også vist klassikere i 70mm med Datasat lyd. DTS' system med 3 surroundkanaler kaldes ES. Biografer med DTS kan også afspille Dolby A og SR. Læs mere på DTS' hjemmeside. 
 
DTS er overtaget af DATASAT og har dermed skiftet navn.
 
 
 
Biograftegning
 
står for Sony Dynamic Digital Sound. Systemet leverer 8-kanals digitallyd, 5 frontkanaler, 2 surround og en subwoofer. I Danmark var det dog kun Imperial Bio samt den store sal i CinemaxX i Århus (lukket i 2017) som havde 8-kanals versionen. Palads har/havde 6-kanals versionen, dvs. med 3 frontkanaler i stedet for 5. Systemet kører på sin helt egen forstærkerkæde. For at få det fulde udbytte af alle 8 kanaler kræves dog at filmen er mixet til 8 kanaler og ikke kun 6. Jeg måtte lytte forgæves i Imperial (Pearl Harbor) efter de to sidste frontkanaler - der kom ingen lyd ud af halvvenstre og halvhøjre!
 
Royal biografen i Malmø har/havde også installeret SDDS dog i 6-kanals versionen. Biografen er i øvrigt et besøg værd, med et lærred større end Imperials, til trods for "kun" ca. 700 pladser. Biografen har jævnligt vist 70mm film med magnetlyd. Biografen er endvidere blevet dog lejet ud til en svensk 70-mm fan af og til som så viser en 70 mm film - i marts 2013 blev vist - "Disse Prægtige Mænd I Deres Flyvende Maskiner...". Seneste nyt er dog at SF-Bio (nu Filmstaden.se) har geninstalleret 70mm i blandt andet Royal i Malmö.
 
Det har været Sonys idé at bibeholde 70mm-formatets oprindelige 5 frontkanaler for derved at opnå optimal spredning af lyden. Derudover har man tilføjet en subwoofer-kanal samt gjort surroundkanalen til stereosurround, i alt 8 kanaler (se tegning).
 
Det er noget DOLBY burde kunne lære af, idet det må være svært at overbevise publikum om fordelen ved Dolbys 3 frontkanaler sammenlignet med 70mm-formatets og SDDS' 5 frontkanaler. Med Dolby Atmos er dette nu blevet en mulighed.
 
 
 
 
er George Lucas' bud på unik biografindretning. En form for ISO 9000 på biografområdet. Visse nøje specificerede krav skal være opfyldt for en biograf kan opnå THX-godkendelse så publikum får en optimal oplevelse af at gå i netop en THX-biograf (bla. lyden, lærredet i forhold til salen samt eliminering af udefra kommende støj). Danmark har været udsat for en sand THX-bølge. I Københavns-området var følgende biografer THX-certificeret: Scala Biograferne, Imperial Bio, CinemaxX (sal 1), Palads (sal 1/6 og 9), Empire Bio sal 2 samt Bio-City Taastrup (sal 1).
 
I provinsen bla. Bio-City i Århus, CinemaxX Rosengård i Odense, Bio-City - Odense (de 3 største sale). BioCenter Kolding (3 sale). Også Holstebro har også fået THX biografer.
 
Jeg vil mene, at det godt kan virke en lille smule pop-smart med en THX godkendelse, idet en sådan biograf sagtens kan vise film, som er uskarpe m.v. Man skal ikke umiddelbart falde i svime over en THX biograf, men bruge sin kritiske sans ved sit biografvalg.
 
Tendensen er dog også ved at vende. CinemaxX har opsagt alle aftaler i Tyskland og deres nye biografkompleks i Århus får kun een THX sal. 
 
Seneste nyt i 2021 er, at Imperial Bio i København nu er blevet THX Ultimate Cinema.
 

 

 
70mm/Todd AO:

 

 

Sammenligning mellem 70mm og 35mm film
 
70mm bred film mod de normale 35mm. Systemet havde oprindeligt 6 magnetlydspor,5 kanaler bag lærredet; venstre, halvvenstre, center, halvhøjre, højre og 1 surround-kanal. Systemet er modificeret lidt gennem årene og kan opleves med 2 surroundkanaler. Efterhånden dog kun med 3 frontkanaler og 1-2 surroundkanaler samt subwoofer (= dolbyfisering). Endelig kan systemet opleves med DTS-digitallyd i 6 eller 7 kanaler. Se endvidere Nostalgi.
 

 

Filmklip fra "Oklahoma" - den første Todd-AO film, med lydspor markeret. Kopien er specielt designet til en meget stejl projektionsvinkel, derfor "bøjer" billedet

 

 
Den første danske 70mm biograf var 3 Falke Bio som åbnede i 1958 - bygget til formålet. Siden gik det slag i slag og omkring 80 danske biografer har haft en 70mm installation. I dag er der stort set ingen tilbage - se listen nedenfor.
 
DOLBY arbejdede tæt sammen med George Lucas om "Star Wars" i 1977 som således blev én af de første 70mm film med 6-kanals DOLBY magnetlydsstereo.
 
De danske 70mm kopier som har været opbevaret i Bagsværd er sendt/foræret til Norge (se listen til højre nedenfor). Jeg synes det er skamløst! Omvendt besluttede man da Filmhuset i sin tid blev bygget, ikke at installere 70mm-udstyr i biograferne - så Filminstituttet har ikke haft mulighed for at vise filmene alligevel. Det kunne dog tænkes at der var en dansk biograf eller to som havde lyst til at vise disse pragtfulde film!
 
Det skete bla. 24/3 2007 hvor Biffen i Aalborg viste Derzu Uzala (japansk/russisk drama) til en enkelt forestilling - hatten af for det initiativ.
 
Og så skete det igen - Imperial Bio afviklede 70mm festival i 2008 og 2009. Intet tyder desværre på at dette fortsætter.
 
Se aktuel oversigt over 70mm visninger rundt om på kloden in70mm.com - se en komplet liste over danske 70mm biografer på Biografmuseet.dk. Se endvidere længere ned på siden.
 
Danske biografer med intakt 70mm installation 1985-2023 samt oplysning om mulige lydformater:
 
1985:
Imperial Bio, København (40) - lærred 16 x 7,5 meter
Bio Lyngby, sal X (40) - lærred 11 x 5 meter
Hørsholm Bio (40) (ikke 70mm fra ca. 1987 - lukket i 1992)
Imperial, Dalum/Odense (40) - lærred 15 x 7 meter (lukket 23.12.85)
Bio Slagelse (40)
Scala Slagelse (40)
Malling Bio (40) - lærred 5,5 x 2,12 meter
 
I oktober 1986 blev ABCinema sal A med 194 pladser udstyret med en Bauer U3 kinomaskine til kørsel af 70mm film. Maskinen kom fra den lukkede Imperial biograf i Dalum/Odense. Første film var "Mit Afrika" som kom direkte fra Imperial Bio, som havde vist den i 250 dage. Det blev ingen succes. Den næste (og sidste) 70mm film var re-premiere på "Borte med Blæsten" i en falmet og slidt udgave - den blev senere udskiftet med en ny  35mm kopi med pæne farver. Så var det slut med 70mm film i ABCinema og nogle år senere var det også helt slut med biografen - Danmarks første rigtige multibiograf.
 
1990:
Imperial Bio, København (40-41-42-43)
Palads sal 9, København (40-41-42) 4 kanaler - lærred 10,2 x 5 meter
Bio Lyngby, sal X (40-41) 4 kanaler (uden DOLBY støjreduktion) frem til juli 1994
Bio Slagelse (40-41-42)
Malling Bio (40-41)
Biffen, Aalborg (40-41-42)
Folketeatret, Odense (40-41-42)
 
I 1996-1999 fik Bio Lyngby potentielt set mulighed for igen at vise 70mm film, med DTS digitallyd - der skulle blot anskaffes 2 x DTS 70mm readers, da maskinerne i sal X var intakte til 70mm visning. Det blev dog aldrig aktuelt.
 
2000:
Imperial Bio, København (40-41-42-43) + DTS 70mm
Palads sal 9, København (40-41-42)
Malling Bio (40-41)
Biffen, Aalborg (40-41-42) + DTS 70mm
 
2021:
Imperial Bio, København. Datasat 70mm - lærred  16,9 x 7,7 meter (70mm billede)
Gentofte Kino (40-41-42) + Datasat 70mm - lærred ca. 11 x 5 meter (70mm billede)
Malling Bio (40-41-42) + Datasat 70mm
 
2023:
Imperial Bio, København. Datasat 70mm 
Gentofte Kino (40-41-42) + Datasat 70mm 
Malling Bio (40-41-42) + Datasat 70mm
NFB Aarhus C. Datasat 70mm - lærred 12 x 5,5 meter (70mm billede)
 
Derudover har Orla Nielsen (tidligere "Biffen" i Aalborg) en transportabel 70mm installation.
 
Forklaring til lydformater: 
ART TYPE KANALER BEMÆRKNING

40

70mm magnetisk konventionel og 35mm
4 sporet magnetlyd
4-6
Todd-AO format 5 frontkanaler
L-Le-C-Re-R + effekt

41

70mm magnetisk Dolby A

6

Todd-AO format 5 frontkanaler

42

70mm magnetisk Dolby SR

6

Ekstra bas på Le og Re. 3 frontkanaler

43

70mm magnetisk Dolby SR

7

Ekstra bas på Le og Re og stereo surround
 
Der foregår et godt lobbyarbejde for at få overbevist filmselskaberne om, at 70mm formatet stadig er alt andet overlegent. Heldigvis findes der stadig folk som tror på formatet. 
 
70mm premierer mv. i Danmark de seneste år:
2013
"The Master" - Imperial/Biffen Aalborg 
 
2014
Biffen havde endvidere 70mm filmdag i april 2014, hvor der blev vist "West Side Story" samt "Rumrejsen år 2001".
"Interstellar" -  Imperial Bio i København. Biografen fik anskaffet et nyt objektiv til 70mm visning, idet det oprindelige lærred var pillet ned i 2013. Det var instruktøren Christopher Nolan som insisterede på et antal 70mm kopier fik premiere rundt omkring.
  
2016
December 2015 kom Quentin Tarantinos western "The Hateful Eight" i 70mm i et stort antal biografer i USA. Imperial Bio viste den i 70mm i januar 2016 i helaftensudgaven med overture, pause og entr'acte. Derefter blev den vist i Aalborg af Orla Nielsen (tidligere "Biffen") - helt fantastisk.
 
2017
"Dunkirk" af Christopher Nolan (juli 2017) - 70mm også i Danmark/Imperial Bio.
Kenneth Branagh filmede endvidere sin re-make af "Mordet i Orientekspressen" i 70mm (65mm filmnegativ) Filmen havde premiere i 70mm worldwide i november 2017 - herunder også i Danmark/Imperial Bio.
  
2019
"Joker" - i Imperial Bio
 
2020
"TENET" - i Imperial Bio og Gentofte Kino, august 2020.
 
2021
70mm festival i Gentofte Kino maj 2021 - se program her.
"Mit Afrika" - Malling Bio 11. november og 14 dage frem.
 

2022

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

2024

"Døden på Nilen"  - 10. februar i Imperial Bio og eventuelt flere danske biografer.
70mm festival i Gentofte Kino 29/4-1/5 2022 - planlagt til januar, men udskudt grundet Corona til april måned.
"TENET" - Malling Bio fra 2/6
"Dunkirk" - Malling Bio fra 16/6
"Alle tiders race" - Malling Bio fra 24/6
 
GIFF-70 i Gentofte Kino. 70mm festival i dagene 27.-29. januar 2023
"Oppenheimer" nyt epos af Christopher Nolan (filmes i IMAX 65mm samt almindelig 65mm negativ). 70mm premiere i hele 3 biografer - Imperial, Gentofte Kino samt NFB Aarhus C - som nu også kan vise 70mm
 
GIFF-70 i Gentofte Kino. 70mm festival i dagene 26.-28. januar 2024
 
"Dune 2" - premiere 28. februar i Imperial Bio samt 1 kopi mere til deling mellem Gentofte Kino og NFB Aarhus C
 
 
 
 
 
 
 

 

70mm film med 6 magnetlydspor, 3 i hver side

 

Døden på Nilen 2022

70mm film med DTS/DATASAT digitallyd i den ene side

Foto: Arcadia, Melzo, Milan, Italy

 70mm plakat skilt fra Bio Lyngby

 

Oppenheimer i 70mm i 2023 med 3 kopier i DK !

 

70mm lagerliste DFI år 1988

 

 
Wrap Around Lærred:

 

I takt med udviklingen på biografområdet er man nu begyndt at opsætte lærreder uden fortæppe og masker, hvor lærredet går fra væg til væg. Når der ikke skal afsættes plads til tæppespil mv., bliver der mere plads til lærredet. Et eksempel kan ses på billedet.
 
Palads i København har opsat Wrap Around i den store sal (1) og Imperial Bio har i 2013 tillige fået Wrap Around lærred. Jeg synes dog det er ærgerligt for Imperials vedkommende - læs evt. mere under anmeldelsen af Imperial Bio.
 

 
"Dolby' and the double-D symbol are trademarks of Dolby Laboratories."
"DTS, the DTS logo and DTS Digital Surround are trademarks of DTS Technology, LLC."
"SDDS and the logo are trademarks of Sony Cinema Products."

"THX and the THX logo are trademarks of THX Ltd."