Til forsiden
Udskriv

Anmeldelse af Gentofte Kino

 

 Gentofte Kino - indgangen i april 2022

​Gentofte Kino - vindfanget  i april 2022 med GIFF70 reklamer 

 

Gentofte Kino marts 2007 - premiere på "Hjemve" 

 

Gentofte Kino - salsplan

 

 

(privat ejet) Tlf. 3965 3350. Biografen åbnede i marts 1938 med filmen "En Lykkelig Landing". Salen var oprindeligt udstyret med 532 pladser. Biografen erstattede den gamle biograf fra 1917 med ca. 180 pladser - som så lukkede den 29. marts 1938.

 

 

Gentofte Kino - oversigtsplan stueetagen 1938

 

 

​Gentofte Kino - oversigtsplan 1. sal 1938

 

Biografen er et pragteksemplar på en funkis-biograf. Både foyer og sal emmer af "ægte" 1930'er biografstemning. Indgangen ligger ud mod Gentoftegade og er blevet opfrisket i sit udtryk. Biografen er en del af "Ole Nielsens hus" og tegnet af arkitekterne Hilda Rømer og P. Nyboe-Pedersen. Salen var ifølge en samtidig avis ca. 26 meter lang og 20 meter på det bredeste sted samt 8 meter på det smalleste. I følge biografens egen hjemmeside er salen 35 meter lang og 25 meter på det bredeste sted. Jeg har ikke selv målt efter. På ejendommen er tinglyst en klausul om der skal være biograf i bygningen.
 

Gentofte Kino i april 2022 - udgangsdøre fra salen 

Gentofte Kino i april 2022 - bagenden af salen 

 

Biografen fik installeret CinemaScope sidst i 1950'erne.
 
Suveræn benplads på alle rækker, da hver anden række omkring 1975 blev fjernet af familien Kaisou som drev biografen på daværende tidspunkt - så salen er meget stor. Der oser af atmosfære (og nu igen også af popkorn som ikke længere er bandlyst). Er elegant restaureret med nu 291 pladser. Der er virkelig kræset for biografgæsten - og selv på 4. række er oplevelsen perfekt. Den oprindelige loge på bagvæggen til direktørens brug er der stadigvæk. Der er 6 pladser i logen som kan bookes ved direkte henvendelse til biografen. Det var tidligere meget almindeligt for biografer, at have en særskilt loge ved bagvæggen. Den nærliggende Bio Lyngby (også fra 1938), havde en tilsvarende.
 

 Gentofte Kino - foyer

 Gentofte Kino - foyer

Gentofte Kino - salen mod lærredet 

Gentofte Kino - salen set mod bagvæggen og logen

 

Kino var tæt på at lukke og slukke i slutningen af 1980'erne, til trods for en fremsynet ledelse og publikumsfremgang. Direktøren, Erik Hamre, prøvede flere gange forgæves at råbe Gentofte kommune op. I forbindelse med 50-års jubilæet i 1988 kom kommunen med 50.000 ! kr. til nye stole. Det fik direktøren til at annoncere biografen til salg. Kommunen kastede derfor en redningslinje til biografen og den modtager nu årligt et tilskud.  I forbindelse med jubilæet kom der helt nye franske biografstole, som holder den dag i dag.
 
Kino var ikke en premierebiograf og fik derfor kun sjældent premierefilm, men fik dog de nye film forholdsvis hurtigt. I januar 1970 viste biografen således den danske film "Mig og min lillebror og Bølle" kun 6 uger efter premieren. Filmen havde haft premiere i december 1969, blandt andet i den nærliggende Bio Lyngby. Kino fik fra 1988 premierefilm med jævne mellemrum og i 1999 væltede det ind med premierer, idet Bio Lyngby var lukket og man manglede sale nord for København til at vise premierefilm.
 

 

Gentofte Kino - operatørrummet i 2010 med den nye digitalprojektor. Foto Per Hauberg

 
I 2010 blev biografen "digitaliseret" og kunne således vise film digitalt. Den ene B14 kinomaskine fra Bauer blev samtidig pensioneret. Den blev henstillet sammen med den tidligere 16mm projektor, som blev nedtaget efterfølgende. I 2020 blev den anden Bauer kinomaskine nedtaget og erstattet af en DP70 kinomaskine fra Philips. Denne maskine kom oprindelig fra Rialto biografen på Frederiksberg, hvor den blandt andet i årevis viste Dr. Zivago i 70mm.
 
Biografen blev i sin tid aldrig udstyret med 70mm maskiner, hvilket givet skyldtes, at der var mange omkringsliggende biografer som kunne vise dette format (Villabyernes Bio, Bellevue, Bio Lyngby). Alle disse biografer er dog nu lukkede og flere helt eller delvist nedrevet.
 

Gentofte Kino - den flotte biografsal - bemærk benpladsen  

Gentofte Kino - med billede i CinemaScope  

  
Biografen blev 1. marts 2020 overtaget af en ny biografentusiast - Sune Lind Thomsen - efter i mange år at være drevet af førnævnte Erik Hamre. Sune fik dog ikke den bedste start grundet Corona nedlukning af samtlige landets biografer, og altså også Kino.
 
Der er sket en del med foyer mv. i lukkeperioden, blandt andet er der kommet helt nye møbler i foyeren. Den helt store nyhed er dog at biografen nu har fået installeret 70mm anlæg - det havde jeg ikke lige set komme. Første 70mm film var danmarkspremieren på Christopher Nolans TENET i 2020. Det var i øvrigt første gang siden 1969 der var 2 samtidige 70mm kopier i Danmark af en film.
 
Biografen arrangerer også en årlig 70mm festival #GIFF70# (lidt ligesom Imperial gjorde i 2008 og 2009). Stor ros for det initiativ. Program fra de afholdte festivals kan ses længere nede på siden. Link til omtalen på biografens egen hjemmeside er her.
 
Sune ønskes al mulig held og lykke med driften af Kino - det ville være en katastrofe såfremt Kino i Gentofte lukkede - et pragteksemplar på en 30'er biograf, dog helt moderne.
 
I august 2021 og igen i august 2022 er biografen kåret som "Byens bedste" af AOK/Berlingske.
 

 

 

 

 

 

 
 
Lyd: DOLBY DIGITAL. DATASAT digitallyd til 70mm visning
 
Billede: digital (4K), 3D og HFR samt analog 35/70mm. Lærred max 11 x 5 meter.
   
Karakter: * * * * *

 

-oOo-

 

1954 

 

 

 

 

1970 

 

 

 

 

 

  

 

2020

 2021

 

 

 

 

 

Fra www.gentoftekino.dk 

 Gentofte Kino - udhængsskab april 2022

 

 

Fra www.gentoftekino.dk 

 

 

juni 2023

juli 2023 

 

juli 2023