Til forsiden
Udskriv

Anmeldelse af Odeon Leicester Sq., London

 
(Odeon Cinemas)  Biografen er beliggende på Leicester Square i London. 
 
Europas mest berømte biograf, ODEON, Leicester Square i London, genåbnede i julen 2018 efter 11 måneders renoveringsarbejde, der har forvandlet Englands hjemsted for de store premierer, til fremtidens biograf. Kilde: Danske-Biografer. Anmeldelse af ny sal afventer-  se omtale nedenfor.
 
Odeon Leicester Sq (c) Odeon Cinemas
Odeon - "flying ladies" 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Biografen åbnede i 1937 med 2.116 pladser, 1.140 pladser på gulvet og 976 pladser på balkonen. Åbningsfilmen var "Fangen fra Zenda" med premiere den 2. november 1937. I maj 1953 blev biografen udstyret med WideScreen med filmen "Tonight We Sing" som første film. Senere i 1953 havde biografen premiere på CinemaScope som første biograf i UK. Filmen var "The Robe" den første CinemaScope film (i format 2,55:1 og 4-sporet magnetisk stereolyd). Odeon blev først i 1962 udstyret med 70mm anlæg, første film var WEST SIDE STORY. Det var et ret imponerende operatørrum med 3 70mm maskiner.
 

 

Odeon Leicester Square - ved åbningen i 1937 (ccl)

 ​Odeon Leicester Square - efter renoveringen i 1967 (ccl)

 

Biografen blev udsat for en noget hårdhændet renovering i 1967 hvor al den originale art deco udsmykning desværre blev fjernet. Biografens "safety curtain" blev dog bevaret og findes stadig den dag i dag, hvor det ved sjældne lejligheder kommer i brug. Første film efter renoveringen var gallapremieren 27. december på filmen "Smashing Time" samt et sceneshow med blandt andet Cliff Richards. Biografen har bevaret det originale kinoorgel som stadig er i brug ved specielle events.
 
Biografen har gennem årene lagt lærred til mange gallapremierer, mange af dem med deltagelse af den engelske kongefamilie.
 

Gallapremiere på "Hamlet" i 1948, under overværelse af den engelske kongefamilie. Der blev indrettet særskilt logo på balkonen til disse forestillinger 

 

Omkring 1998 blev lidt af den originale udsmykning tilbageført til biografen og det var herefter igen muligt at se de originale "flying ladies" på hver side af lærredet.
 
Der er sket udvidelser undervejs og der er nu samlet set 6 biografer i komplekset med 33-1.683 pladser, som dog ikke har stjålet af den oprindelige sal - heldigvis, men der er fundet plads rundt omkring i bygningen. Faktisk ombyggede man en passage ved siden af den oprindelige bygning, således at de 5 nye sale har egen indgang.
  
Londons West End har desværre ikke mange store biografsale tilbage. Der er kun Odeon (sal 1) tilbage. Biografen har bevaret volumet i den store sal, idet udvidelser er sket ved knopskydning og ikke ved inddragelse af den oprindelige sals areal. Salen er stadig udstyret med balkon.
 
Salen har desværre nogle fejl. Lærredet er stort, men for lille til den store sal. Det skyldes blandt andet at man ikke vil kunne se hele lærredet fra de bageste rækker på gulvet, såfremt lærredhøjden øges. Balkonen kommer i vejen for udsynet.
 
   
Opsummering sal 1:
 
Salen: 1.683 pladser, 4 kørestolspladser
Billede: DIGITAL 3D, analog: 35mm (alle formater), 70mm (og viser stadig formatet ind i mellem).
Lyd: DIGITAL: AES lyd ANALOG: 4-6 spors magnetlyd
Lærred max: 

Karakter: * * * * *
 

 

Odeon Leicester Square i 2023, før 70mm visning af "Oppenheimer" (pd)

 

Renoveret sal 1:
ODEON og Dolby er gået sammen om at give engelske filmfans landets første Dolby Cinema-oplevelse. Dolby Cinema leverer fantastiske billeder gennem et spektakulært, Dolby Visions laser projektionssystem og en lyd, der fylder biografen gennem lydsystemet Dolby Atmos. Her vil tilskuere få en virkelig fordybende og uforglemmelig filmoplevelse, uanset hvor man sidder i den 800 pladser store biografsal.
 
De 800 gæster vil blive tilbudt luksus-siddepladser overalt, herunder over 350 Luxe recliners med god benplads, overdådig komfort og bakker til popcorn og cola ved alle stole. Alle 800 pladser er designet til at give gæsterne den perfekte komfort og oplevelse.
 
Foyerområdet bliver også renoveret og vil forvandle biografen til et fantastisk fritids- og underholdningsmiljø. En ny elevator og rulletrapper vil forbedre adgangen og det smukke moderne art deco design vil blive bevaret. Bygningens berømte kulturarv vil blive holdt i hævd, herunder ”The Flying Ladies” og det original Compton orgel. Endvidere er en ny betagende spejlvæg skabt til den digitale tidsalder. Kilde: Danske-Biografer.
 
Odeon Leicester Square - ny facade
Den renoverede sal 
 
 
 
 
 
       
 
 
 
Fotos: officielle pressefotos i forbindelse med ombygningen