Nostalgi

Denne side er lidt nostalgi vedrørende film og især biografer.
 
Todd-AO
 
Annonce fra 3 Falke Bio 20/10 1962
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
70mm/Todd-AO: Systemet blev lanceret i 1955. Første film var "Oklahoma", som blev vist i Rivoli, New York, september 1955. Systemet adskilte sig fra almindelige formater ved at være 70MM bred film (mod det normale 35MM). Derudover bestod lydsiden af 6-kanals magnetisk stereolyd. Selve filmen blev optaget på 65mm bredt negativ, men for at få plads til de 6 lydspor var biografkopierne 5 mm bredere. Oklahoma blev både optaget i 35mm (CinemaScope - se nedenfor) og 70mm og det er bestemt ikke samme filmoplevelse. Hele åbningssekvensen er fuldstændig anderledes og 70mm udgaven er med overture og pausemusik.
 
3 FALKE BIO åbnede (1958) som første Todd AO teater i Danmark, bygget til formålet. Filmen var "South Pacific", med den berømte "rutchebanetur" foran. Filmen blev vist i årevis og havde repremiere flere gange.
 
I dag produceres stort set ikke 70MM film med magnetlyd grundet prisen på en kopi. Derimod kan formatet opleves med DTS/DATASAT digitallyd, som således forener de flotte billeder fra Todd AO/70MM med det ultimative i lyd - digitallyd. Imperial Bio, Palads, Biffen (Aalborg), Biografen (Slagelse), Malling Bio samt Bio Lyngby er biografer som jævnligt har vist 70MM film. Biffen viste Derzu Uzala i 70MM (marts 2007), Baraka i 2008, en 70mm kortfilm i 2009, Mit Afrika i september 2010 og The Master i februar 2013 (2 forestillinger).
 
Det er glædeligt at der også kommer premierer i 70MM:
The Hateful 8 blev vist i Imperial Bio i januar 2016 og efterfølgende i Aalborg.  I juli 2017 blev DUNKIRK vist i Imperial Bio og i November 2017 kom så turen en re-make af "Mordet i Orientekspressen".
CinemaScope
CinemaScope: Systemet blev lanceret i 1953 af FOX. Første film var "The Robe". Systemet var baseret på almindelig 35mm film, men billedet var presset sammen på filmkopien og blev ved forevisning bredt ud igen. Derudover bestod lydsiden af 4-kanals magnetisk stereolyd. Systemet er modificeret siden lanceringen og i dag er CinemaScope et bredformat i forholdet 2,35:1 og med optisk/digital lydside og ikke magnetlyd.  En overgang producerede man CinemaScope kopier med både optisk og magnetisk lydside (mag-optical). Dette gav mulighed for, at samme kopi kunne vises i biografer uden magnetlyd, de afspillede filmen med 1 kanals optisk lyd.
 
Jeg har set "SOUND OF MUSIC" i Imperial Bio i Cinemascope med 4-kanals magnetlyd og "SOUTH PACIFIC" i Rialto også i CinemaScope med 4-kanals magnetlyd.
Cinerama
Cinerama: Systemet blev lanceret i 1952. Første film var "This is Cinerama". Systemet bestod af 3 stk. 35mm film som billedmæssigt blev sammenkoblet og derudover 1 stk. 35mm filmstrimmel med 7-kanals magnetlyd. Disse 4 enheder kørte synkront. En Cinerama biograf - for eksempel Kinopalæet (omkring 1962-1963) - skulle derfor have 3 operatørrum for at kunne vise Cinerama film. Dette system gav nogle meget store billeder på et meget buet lærred. For ikke at få krydsrefleksioner, brugte man ikke et almindeligt filmlærred, men derimod lameller. Systemet blev dog opgivet, idet det kostede utrolige summer at drive en Cinerama biograf (som kun måtte vise Cinerama film) og problemer med sammenkoblingen mellem de tre billeder som var ret synlige på lærredet, til trods for instruktørernes forsøg på at skjule disse lodrette linjer bag træer eller lygtepæle. Knækkede den ene film, måtte man desuden stoppe hele forevisningen og indsætte sort film grundet synkroniseringen. Efterfølgende bestilte man det nøjagtige stykke af filmen som var gået tabt, som så blev indsat.
 
Der gøres et stort arbejde med at få restaureret disse gamle film samt digitalisere dem. Man kan således bestille en Blueray disk med f. eks. "This is Cinerama" eller "Vi Vandt Vesten" i smilebox format, hvilket "buer" billedet på TV-skærmen så det næsten ligner den originale biografoplevelse.
Annonce
 
Annonce fra oktober 1985:
007-filmen spilles med 1 kopi i de 2 små sale, forskudt 43 sekunder.
My Fair Lady i 70mm samt Hodja spilles i den store sal.
 
(c) AP foto. Lyngby
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det oprindelige operatørrum med
AEG-anlæg.
 
 
(c) Ib Augustinus Jensen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salen før bredfilmstiden - se endvidere tegning fra åbningen her
 
 
(c) Ib Augustinus Jensen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salen set fra lærredet, bemærk logen
til højre på bagvæggen. Efter om-
bygningen i 1978/79 blev den til
operatørrum i sal Y.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sal X i 1999, afmasket til WS 1,85 lig
et billede på 9,25 x 5 meter (max billede var 11 x 5 meter ved 70mm film). Klik her for større billede.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bio Lyngby ved lukningen i maj 1999 - inden nedrivning af forhus. Klik her for større billede.
 
 
Bio Lyngby som møbelhus
 
 
 
 
 
 
 
 
Bio Lyngby som møbelhus. Salen set ned mod lærredet med de oprindelige udgangsdøre, dog nu med glas. Klik her for at se et større billede.
Bio Lyngby XYZ: Biografen åbnede i september 1938 og lukkede 10. maj 1999 efter næsten 61 år i familien Leo-Hansens eje. Da biografen åbnede havde den én sal med ca. 600 pladser. I 1950'erne blev biografen forsynet med CinemaScope. I 1965 blev der installeret Todd-AO - første film var "Romerrigets Fald", 2. påskedag. Dette gav et 11m bredt lærred og 6-kanals magnetisk stereolyd (lærredet var faktisk 12 meter bredt, men der er generel enighed om at 70mm formatet gav et billede på ca. 10,5-11 meter idet højden ikke gav mulighed for et bredere billede). Biografen kørte herefter stort set alt hvad der kom til Danmark i 70mm. 2. juledag 1973 havde man sågar enepremiere på en 70mm film - "Tchaikovsky hans liv og musik". Det kan dog ikke bekræftes at det rent faktisk var en 70mm kopi som kom til Danmark, men det vides den blev vist i London i 70mm.
 
Idet lærredet ikke kunne blive bredere end 11 meter var billedet i CinemaScope lidt lavere end de maksimale 5 meter nemlig 4,8 meter.
 
Samlet formatoversigt og billedestørrelse:
Normalformat 1,37 - 6,8 x 5 meter
WS 1,66 - 8,3 x 5 meter
WS 1,85 - 9,25 x 5 meter
CS 2,35 - 11 x 4,8 meter
70mm 2,2 - 11 x 5 meter
 
Se salsoversigt før ombygning her
Se salsoversigt efter ombygning her
 
I 1978/79 blev biografen desværre bygget om til 3 sale som så mange andre biografer. Herefter bestod biografen af sal X med 330 pladser samt lærredet fra før, sal Y med 101 pladser samt sal Z med 77 pladser. De små sale havde lærreder på max. 5,5-6m i bredden. Til trods for ombygningen fortsatte biografen med at vise film i 70mm i den store sal. I 1978 umiddelbart efter ombygningen af sal X, viste man således Kellys Helte i 70mm.
 
Biografen har altid gjort meget ud af at være med rent teknisk og har da også været én af de få danske biografer som har holdt fanen højt og vist 70mm film når det var muligt - faktisk helt frem til 1994 var anlægget køreklart.
 
Sommeren 1983 blev hele lydanlægget i sal X gennemgået og justeret til visning af 70mm film. Der blev testet med en meget slidt kopi af Ørneborgen, men det var en fantastisk oplevelse, som dog kun ganske få fik lov at se og høre, idet der var tale om lukkede testforestillinger.
 
I 1983 blev der også etableret såkaldt "interlock" mellem de 2 små sale, hvilket betød at man med een filmkopi kunne vise den samme film i begge sale, med 43 sekunders forskydning. Første film som blev vist på denne måde var "Never Say Never Again" med Sean Connery.
 
Fra 1987 og frem til 1994, blev lyden i sal X leveret af et 4-kanals Pioner anlæg, hvor kanalseparationen ved optisk lyd ikke var optimal. Den magnetiske lyd kørte fint - dog i 4 kanaler og ikke 6, idet kanalerne venstre/halvvenstre og højre/halvhøjre var koblet sammen. Dette blev i øvrigt gjort i rigtig mange andre biografer, hvor lærredet ikke var voldsomt stort/bredt. De 2 små biografer fortsatte med monolyd frem til 1994.
 
Bio Lyngby kørte de sidste 70mm film umiddelbart efter Imperial. Således blev Brainstorm (1984) og Rumrejsen år 2010 (1985) vist i Lyngby i 70mm kun få uger efter premieren. Mit Afrika (1986) kom aldrig til Bio Lyngby i 70mm, idet ABCinema sal B desværre mente at have potentiale til at vise 70mm film og overtog kopien fra Imperial efter 250 dage - det viste sig at være en fejldisposition. For at vise filmen mens der stadig var penge i den kørte Bio Lyngby, til stor ærgrelse for både biografen selv og ikke mindst en del publikummer, derfor en almindelig 35mm version af Mit Afrika.
 
Den sidste officielle 70mm film var dog My Fair Lady som blev vist i 2 omgange i sidste halvdel af 1980'erne. Den sidste gang til nedsatte priser, grundet kopiens tilstand. Kopien blev skrottet umiddelbart herefter. 
 
I forbindelse med installation af DOLBY STEREO i 1994 valgte man ikke at investere i magnetiske forforstærkere til sal X, idet filmselskaberne stort set ikke hjemtog 70mm film til Danmark. De ca. 15 kopier af gamle 70mm film som lå i Bagsværd (Filmmuseet) var næsten også umulige at få fat på eller delvist ødelagt!!! (Kopierne er efterfølgende endt i Oslo).
 
I 1996 blev der installeret DTS-lyd i sal X, hvilket gav en formidabel lyd. Biografen fik herefter igen mulighed for at køre 70mm film, dog med DTS-lyd og ikke magnetlyd. Denne mulighed blev dog aldrig brugt, idet "Titanic" indtil nu har været eneste film i Danmark i DTS 70mm.
 
De sidste film var; "Mifunes sidste sang", "Pay Back", "Fucking Åmål". Biografen viste herefter i oktober 1999 to forestillinger. Den ene var en lukket visning af "Kærlighed ved første hik" hvori Bio Lyngby er blevet "udødeliggjort", den anden den officielle afskedsforestilling "Med Leo Hansen på Østgrønland". Herefter var det slut, maskiner og lydanlæg blev solgt og hele forhuset (foyer, kontorer og operatørrum) er revet ned for at give plads til et møbelhus.
 
Biografens plan om en større ombygning af sal X samt en ny sal 4 bygget til ved siden af den oprindelige biografbygning, blev således aldrig realiseret.
 
Se tegning til ombygning her og her
 
Se åbningspjecen fra 1938 her
Se jubilæumspjecen fra 1998 her
 
Følgende skrev jeg om Bio Lyngby:
Tlf. 4587 2600. Sal X er resten af det gamle Bio Lyngby og har nu 305 pladser efter en mindre ombygning sidst i 1998. Det bedste sted at sidde er stadig sofarækken, men nu er 3 rækker foran sofarækken blevet "opgraderet" til dagens standard for moderne biografer, mht. benplads. Det store lærred fra den oprindelige sal er bevaret og salen har en meget flot lyd. Lyd: DTS, DOLBY SR, (70MM). Sal Y har 101 pladser med god benplads undgå dog de første rækker. Lyd: DTS, DOLBY SR.

Karakter: Sal X * * * (hvis bedre benplads/sæder + *),
Sal Y * * *

3 Falke bio
3 Falke Bio
Foto fra Thomas Hauerslev

 
Annonce fra avisstrejken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3 Falke Bios program under Per Haubergs ledelse.
 
 
Annonce fra 3 Falke bio
Annonce fra d. 23/7 1982 - udenfor biografen var der hedebølge!
 
 
Original aviskliche fra 3 Falke Bio
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"My Fair Lady" klar til trykkeren!
 
 
Biografrummet marts 2004
Biografrummet marts 2004
 
3 Falke Bio: Biografen åbnede som beskrevet andet steds på disse sider, i 1958 med filmen "SOUTH PACIFIC" i 70mm Todd-AO 6-kanals stereofonisk magnetlyd. Biografen var den første i Skandinavien som kunne vise 70mm film - faktisk var den bygget til formålet. Biografen var udstyret med små 1.000 pladser - de første 11 rækker på et fladt gulv, derefter gik man 2 meter op, og derfra skrånede resten af biografen opad. Det store flotte Todd-AO lærred var omkring 18 meter bredt og gav en imponerende virkning i den ikke så lange sal.
 
Se salsoversigt her.
 
Biografen nåede i sin levetid også at få installeret lærred til visning af Dimension 150 (endnu større 70 mm billede!) samt lydudstyr til Sensurround (ekstra bashøjtalere).
 
3 Falke Bio havde de første år mange store og flotte premierer - de fleste i 70mm. Biografen blev omkring 1980 overtaget af Per Hauberg fra Malling Bio ved Århus. Han er ligesom jeg 70mm fan og viste mange af de store 70mm endnu en gang. Desværre måtte han lukke biografen efter den store avisstrejke. Biografen åbnede dog igen og spillede film frem til december 1982. Jeg nåede at se "MY FAIR LADY" og "SOS NORDPOLEN" i 70mm inden lukningen.
 
Selve biografsalen eksisterer endnu, men er næsten ikke til at kende. De bageste rækker er det eneste tilbageværende fra den oprindelige biograf. Selv operatørrummet (som var placeret på 3. sal) er fjernet og er blevet til ovenlys til foyeren til Falconer Scenen og Falconer Salen som biografen nu hedder.
 
Biografrummet blev på et tidspunkt underkastet en ombygning, så det kunne bruges som screeningsbiograf mv. Der er bygget nyt operatørrum samt opsat nyt rullelærred.
 
I øjeblikket  (2019) ombygges Falkonercentret, herunder også det gamle biograflokale.
Scala Biograferne Sal 1
Scala Biograferne Sal 1
Scala Biograferne, lukket den 30.06.2001. Scala komplekset ombygges til hotel. Følgende skrev jeg om biograferne: (Sandrew/Metronome) 7 sale i alt. Sal 1, 2 og 3 er absolut et besøg værd, alle med THX godkendelse og derudover DTS, DOLBY DIGITAL. Sal 1 har bevaret fortæppet, hvorimod sal 2 og 3 mistede fortæppet i forbindelse med THX-installationen. Derudover blev pladsantallet reduceret i alle 3 sale også i forbindelse med THX-installationen. Sal 1 har 379 pladser, sal 2 og 3 hver 214. Der er dog det lille minus at benpladsen ikke er helt optimal - hvilket trækker lidt ned, og har kostet sal 1 een stjerne.

Karakter: Sal 1, 2 og 3 * * * *
Lyngby Teater sal 1
Lyngby Teater sal 1
Lyngby Teater. Biografen åbnede sidst i 1973 i forbindelse med bygningen af Lyngby Storcenter og lukkede 31.07.2001 kort før åbningen af biografer i Lyngby Kulturhus. Biografen hed oprindeligt Rialto 2, men skiftede navn i starten af 1980'erne til Lyngby Teatret. I samme forbindelse blev salen bygget om til også at kunne bruges til teater. Som kompensation for den manglende mulighed for at vise film disse dage, kom sal 2 til.
 
Følgende skrev jeg om biografen:
Lyngby Teater:(privat/Lyngby-Taarbæk kommune) Tlf. 4588 7100. 2 sale i alt. Sal 1 er nu barberet ned til 292 pladser grundet etablering af scene til teater mv. Dette har ødelagt den før så elegante sal. Salen har dog stadig et meget flot billede. Trænger til et pift. Lyd: DTS, DOLBY SR. Teknisk kan biografen også vise film i det gamle normalformat (1,37:1) i sal 1. Teleslynge i en del af sal 1. Biografen lukker (flytter over gaden) når biografhuset indvies. Sal 2 er allerede lukket.
 
Karakter: * * *
Sitemap - oversigt over tilgængelige sider
Udskriv