Nostalgi

Denne side er lidt nostalgi vedrørende film og især biografer.
Læs om Todd-AO - CinemaScope - Cinerama - historien om Bio Lyngby, 3 Falke, Kinopalæet og andre lukkede biografer
 
Todd-AO
 
Annonce fra 3 Falke Bio 20/10 1962
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
70mm/Todd-AO: Systemet blev lanceret i 1955. Første film var "Oklahoma", som blev vist i Rivoli, New York, september 1955. Systemet adskilte sig fra almindelige formater ved at være 70mm bred film (mod det normale 35mm). Derudover bestod lydsiden af 6-kanals magnetisk stereolyd - 5 frontkanaler og 1 surroundkanal. Selve filmen blev optaget på 65mm bredt negativ, men for at få plads til de 6 lydspor var biografkopierne 5 mm bredere. Oklahoma blev både optaget i 35mm (CinemaScope - se nedenfor) og 70mm og det er bestemt ikke samme filmoplevelse. Hele åbningssekvensen er fuldstændig anderledes og 70mm udgaven er med overture og pausemusik.
 
3 FALKE BIO åbnede (1958) som første Todd AO teater i Danmark, bygget til formålet. Filmen var "South Pacific", med den berømte "rutchebanetur" foran. Filmen blev vist i årevis og havde repremiere flere gange.
 
De gyldne år for 70mm film i DK var 1958-1969, med "Oliver" som sidste film med 2 70mm kopier samtidig i DK. Derefter gik det desværre ned ad bakke herhjemme, hvorimod de fleste andre lande omkring os, især England og Sverige fortsat holdt fanen højt med 70mm kopier.
 
I 1984 da den danske filial af distributionsselskabet UIP havde premiere på "Brainstorm" var der derfor kun 1 biograf tilbage i København som kunne vise 70mm, nemlig Imperial Bio, og et par stykker i Storkøbenhavn, nemlig Bio Lyngby og Hørsholm Bio. Hverken Århus, Odense eller Aalborgs store premiere biografer kunne vise 70mm. Det kunne til gengæld Malling Bio lidt uden for Århus og Biografen i Slagelse.
 
I dag produceres ikke 70mm film med magnetlyd grundet prisen på en kopi og forbud mod at bruge den jernoxid som magnetlyden bestod af. Derimod kan formatet opleves med DTS/DATASAT digitallyd, som således forener de flotte billeder fra Todd AO/70mm med det ultimative i lyd - digitallyd.
 
Imperial Bio, Palads, Biffen (Aalborg), Biografen (Slagelse), Malling Bio og Gentofte Kino har senest vist 70mm film. Biffen viste Derzu Uzala i 70Mmm (marts 2007), Baraka i 2008, en 70mm kortfilm i 2009, Mit Afrika i september 2010 og The Master i februar 2013 (2 forestillinger).
 
Det er glædeligt at der også kommer premierer i 70mm:
The Hateful 8 blev vist i Imperial Bio i januar 2016 og efterfølgende i Aalborg.  I juli 2017 blev DUNKIRK vist i Imperial Bio, i November 2017 kom så turen en re-make af "Mordet i Orientekspressen" og i 2019 "Joker". Senest er "Tenet" vist i 2020.
 
Se endvidere under punktet ordbog.
CinemaScope
 
 
 
 
 
 
 
 
Bemærk logoet er næsten større end titlen
CinemaScope: Systemet blev lanceret i 1953 af FOX. Første film var "The Robe". Systemet var baseret på almindelig 35mm film, men billedet var presset sammen på filmkopien og blev ved forevisning bredt ud igen. Derudover bestod lydsiden af 4-kanals magnetisk stereolyd. Systemet er modificeret siden lanceringen og i dag er CinemaScope et bredformat i forholdet 2,35:1 og med optisk/digital lydside og ikke magnetlyd.  En overgang producerede man CinemaScope kopier med både optisk og magnetisk lydside (mag-optical). Dette gav mulighed for, at samme kopi kunne vises i biografer uden magnetlyd, de afspillede filmen med 1 kanals optisk lyd.
 
CinemaScope kom til Danmark i juni 1954, med Rønne Bio som den første biograf og Kinopalæet (nr. 2) som den næste med filmen "The Command" den 16. juni 1954.
 
Læs hele historien om Kinopalæet længere nede på siden.
 
Jeg har set "SOUND OF MUSIC" i Imperial Bio i Cinemascope med 4-kanals magnetlyd og "SOUTH PACIFIC" i Rialto også i CinemaScope med 4-kanals magnetlyd.
Cinerama
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Her er CINERAMA logoet større end titlen !
 
Cinerama: Systemet blev lanceret i 1952. Første film var "This is Cinerama". Systemet bestod af 3 stk. 35mm film som billedmæssigt blev sammenkoblet og derudover 1 stk. 35mm filmstrimmel med 7-kanals magnetlyd. Disse 4 enheder kørte synkront. En Cinerama biograf - for eksempel Kinopalæet  (nr. 3 - omkring 1962-1963) - skulle derfor have 3 operatørrum for at kunne vise Cinerama film. Dette system gav nogle meget store billeder på et meget buet lærred. For ikke at få krydsrefleksioner, brugte man ikke et almindeligt filmlærred, men derimod lameller. Systemet blev dog opgivet, idet det kostede utrolige summer at drive en Cinerama biograf (som kun måtte vise Cinerama film) og problemer med sammenkoblingen mellem de tre billeder som var ret synlige på lærredet, til trods for instruktørernes forsøg på at skjule disse lodrette linjer bag træer eller lygtepæle. Knækkede den ene film, måtte man desuden stoppe hele forevisningen og indsætte sort film grundet synkroniseringen. Efterfølgende bestilte man det nøjagtige stykke af filmen som var gået tabt, som så blev indsat.
 
Der gøres et stort arbejde med at få restaureret disse gamle film samt digitalisere dem. Man kan således bestille en Blueray disk med f. eks. "This is Cinerama" eller "Vi Vandt Vesten" i smilebox format, hvilket "buer" billedet på TV-skærmen så det næsten ligner den originale biografoplevelse.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    
Bio Lyngby som møbelhus - salen fotograferet ned mod lærredet og med de originale udgangsdøre, dog nu med glas:
Bio Lyngby som møbelhus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
OBS omtalen opdateres løbende, da jeg er i gang med at gennemgå repertoireoversigt samt diverse arkivmateriale.
 
Bio Lyngby XYZ: Biografen åbnede i september 1938 og lukkede 10. maj 1999 efter næsten 61 år i familien Leo-Hansens eje. De første år hed biografen "Lyngby Bio", men skiftede navn i første halvdel af 40'erne, blandt andet for at komme før "Kino Lyngby" i biografannoncerne. Da biografen åbnede havde den én sal med ca. 600 pladser. Der var 2 indgange til salen fra foyeren og 25 rækker efter sofarækken kom til.
 
Læs hele historien her

 
 
 
 
 
 
 
3 Falke Bio
Foto fra Thomas Hauerslev
 
Annonce fra avisstrejken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3 Falke Bios program under
Per Haubergs ledelse.
 
 
Annonce fra 3 Falke bio
Annonce fra d. 23/7 1982 - udenfor biografen var der hedebølge!
 
 
Original aviskliche fra 3 Falke Bio
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"My Fair Lady" klar til trykkeren!
 
 
Biografrummet marts 2004
Biografrummet marts 2004
 
3 Falke Bio: Biografen åbnede som beskrevet andet steds på disse sider, i 1958 med filmen "SOUTH PACIFIC" i 70mm Todd-AO 6-kanals stereofonisk magnetlyd. Biografen var den første i Skandinavien som kunne vise 70mm film - faktisk var den bygget til formålet. Biografen var udstyret med små 1.000 pladser - de første 11 rækker på et fladt gulv, derefter gik man 2 meter op, og derfra skrånede resten af biografen opad. Det store flotte Todd-AO lærred var omkring 18 meter bredt og gav en imponerende virkning i den ikke så lange sal.
 
Se salsoversigt her.
 
Jeg mener det var én af de mest vellykkede biografer nogensinde i DK og det var et kæmpe tab for alle som elsker at se film i en ordentlig biograf da 3 Falke endegyldigt lukkede i 1982!
 
Biografen nåede i sin levetid også at få installeret lærred til visning af Dimension 150 (endnu større 70 mm billede!) samt lydudstyr til Sensurround (ekstra bashøjtalere).
 
Der blev installeret DOLBY stereo til premieren på "The Deer Hunter" i marts 1979.
 
3 Falke Bio havde de første år mange store og flotte premierer - de fleste i 70mm. Biografen blev omkring 1980 overtaget af Per Hauberg fra Malling Bio ved Århus. Han er ligesom jeg 70mm fan og viste mange af de store 70mm endnu en gang. Desværre måtte han lukke biografen efter den store avisstrejke. Biografen åbnede dog igen og spillede film frem til december 1982. Jeg nåede at se "MY FAIR LADY" og "SOS NORDPOLEN" i 70mm i sommeren 1982 inden lukningen.
 
Se udsnit af biografen mange premierer mv. her.
 
Selve biografsalen eksisterer endnu, men er næsten ikke til at kende. De bageste rækker er det eneste tilbageværende fra den oprindelige biograf. Selv operatørrummet (som var placeret på 3. sal) er fjernet og er blevet til ovenlys til foyeren til Falconer Scenen og Falconer Salen som biografen nu hedder.
 
Biografrummet blev på et tidspunkt underkastet en ombygning, så det kunne bruges som screeningsbiograf mv. Der blev bygget nyt operatørrum samt opsat nyt rullelærred - se salsoversigt her.
 
I 2019 blev Falkonercentret ombygget, herunder også det gamle biograflokale.
 
De sidste film i 3 Falke Bio - og ikke i 70mm -  Spartacus med sidste spilledag tirsdag den 14.12.82 - så var det slut:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lidt nostalgi - de sidste 70mm film i sommeren 1982:
 
 
Annoncer  - 1918 - 1950 - 1959:
Annonce september 1918
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kinopalæet, der har været 3 "Kinopalæer" i København, eller snarere på Frederiksberg, idet Københavns kommune i sin tid ikke ville tillade der blev opført endnu en biograf, hvorfor man byggede på en grund lige på den anden side af kommune-grænsen, hjørnet Vodroffsvej/Gammel Kongevej (ved det nuværende Codanhus). Det var ASA Film som stod bag helt frem til 1970'erne.
 
Følg med i historien som opdateres løbende herunder.
 
1. Kinopalæet: (1918-1944) - uddrag af foto fra Frederiksberg Stadsarkiv
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det første Kinopalæet åbnede i september 1918 og havde 1.268 pladser. Det blev sprængt i luften af Tyskerne i 1944 og aldrig siden genopbygget.
 
2. Kinopalæet: (1950-1959) - uddrag af foto fra Frederiksberg Stadsarkiv
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det næste Kinopalæet åbnede i 1950 og var bygget på fundamentet af det første. Der var ca. 800 pladser og biografen var firstmover på filmteknik. Der blev således installeret WideScreen, 3D udstyr og i 1954 var det den første biograf i København med CinemaScope med 4-spors magnetlyd og på et 17 meter bredt lærred. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nr. 2 Kinopalæet nedrives i 1960 - se film her
 
3. Kinopalæet: (1959-1981) - fotograf ukendt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Biografen havde ca. 1.200 pladser og et lærred på omkring 20  meter i bredden (større end 3 Falke Bios). Der var 70mm kapacitet fra starten. Man kom ind fra Gammel Kongevej hvor der var billetsalg. Derefter gik man op ad en trappe til foyeren som var meget stor. Der var 2 indgange til salen.
 
Biografen havde premiere på "Far til fire på Bornholm" som åbningsfilm 2. juledag 1959 og den gamle biograf fik dispensation til at vise film samtidig (se til annonce venstre).
 
Biografen viste en blanding af storfilm og actionfilm, herunder flere 70mm film.
 
I august 1962 blev der installeret CINERAMA (se ovenfor). Kun 1 år blev det til med CINERAMA, derefter konverterede biografen til "normal" drift, men beholdt det store CINERAMA lærred i nogle år herefter.
 
Omkring 1971 var der planer om at ombygge salen til 3 mindre biografer - det lykkedes heldigvis ikke.
 
I 1972 i forbindelse med Preben Phillipsens overtagelse fra ASA fik biografen en ordentlig overhaling med blandt andet et nyt lidt mindre lærred på omkring 16 meter i bredden.
 
I 1979 kom der DOLBY stereo i forbindelse med premieren på "007-Moonraker". Jeg så selv filmen i Kinopalæet og var imponeret over den flotte lyd, især bas-lyden.
 
Derefter gik det desværre ned ad bakke og der var ikke de store film på plakaten frem til lukningen i 1981. Publikum svigtede de store biografer og der manglede film til at fylde de store sale. De små "skod-biografer" på Rådhuspladsen stortrivedes derimod et årti mere - så var det også slut med dem !
 
Kinopalæet lukkede af 2 omgange, først efter danmarkspremiere på "Daltonbanden" den 2/2 1981. Så var der lukket i 2 uger og derefter afsluttedes med danmarkspremieren på "Cirkus Casablanca" den 27/2 1981. Efter 2 uger med filmen var det endegyldigt slut.
 
En trist afslutning på historien om Kinopalæet !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Scala Biograferne Sal 1
Scala Biograferne Sal 1
Scala Biograferne, lukket den 30.06.2001. Scala komplekset ombygges til hotel. Følgende skrev jeg om biograferne: (Sandrew/Metronome) 7 sale i alt. Sal 1, 2 og 3 er absolut et besøg værd, alle med THX godkendelse og derudover DTS, DOLBY DIGITAL. Sal 1 har bevaret fortæppet, hvorimod sal 2 og 3 mistede fortæppet i forbindelse med THX-installationen. Derudover blev pladsantallet reduceret i alle 3 sale også i forbindelse med THX-installationen. Sal 1 har 379 pladser, sal 2 og 3 hver 214. Der er dog det lille minus at benpladsen ikke er helt optimal - hvilket trækker lidt ned, og har kostet sal 1 een stjerne.

Karakter: Sal 1, 2 og 3 * * * *
Fra "Rialto Cinema Group" - facaden:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annoncer 1936 - 1969 - 1974 - 1977:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kino Lyngby, åbnede i 1934 og lukkede søndag den 1. januar 1978 efter re-premieren på "Navarones Kanoner".
 
Det var familien Seemann som i sin tid fik bevillingen og de drev biografen helt frem til starten af 1970'erne. Der var fra begyndelsen 550 pladser et tal som blev reduceret i løbet af levetiden.
 
Omkring 1973, da bevillingssystemet var ophævet, blev biografen overtaget af Danmarks første biografkæde "Rialto Cinema Group" og senere  omkring 1977 "Lademann Gruppen"  (Rialto 2 - se nedenfor - var også en del af disse "kæder" ).
 
Biografen skiftede navn til "Lyngby Kino" i 1973
 
Der var i 1973 også planer om en totalrenovering og opgradering til 70mm biograf, men så vidt vides skete det aldrig.
 
Historien opdateres ….
Lyngby Teater sal 1
Lyngby Teater sal 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Åbningsfilm 12. november 1973
Lyngby Teater. Biografen åbnede i november 1973 i forbindelse med bygningen af Lyngby Storcenter. Biografen åbnede med filmen "Dobbeltspil" i sampremiere med Rialto 1 på Frederiksberg. De 2 biografer kørte parløb indtil Rialto 1 lukkede. Biografen hed oprindeligt Rialto 2, men skiftede navn i starten af 1980'erne til Lyngby Teatret. I samme forbindelse blev salen bygget om til også at kunne bruges til teater. Som kompensation for den manglende mulighed for at vise film disse dage, kom sal 2 til. 
 
Det var en meget elegant sal med 350 pladser og mulighed for at vise 70mm film. En mulighed som ikke blev brugt så meget, men nogle film blev det da til, f.eks. "Operation Crossbow", "Alle tiders Race", "Ben-Hur" og "Nærkontakt af 3. grad". I forhold til 70mm åbnede biografen nok for sent, idet der fra 1970 stort set ikke kom 70mm til DK længere.
 
Biografen havde både flytbare side- og top/bundmasker. Ved 70mm kørsel blev lærredet således både bredere og højere. De flytbare top/bundmasker blev i øvrigt flittigt benyttet når der blev kørt Disney film, idet disse var i WS 1,75 og man derfor kunne gøre billedet højere med samme sidemaskning så det passede til formatet.
 
Biografen lukkede 31.07.2001 kort før åbningen af biografer i Lyngby Kulturhus. 
 
Følgende skrev jeg om biografen:
Lyngby Teater:(privat/Lyngby-Taarbæk kommune) Tlf. 4588 7100. 2 sale i alt. Sal 1 er nu barberet ned til 292 pladser grundet etablering af scene til teater mv. Dette har ødelagt den før så elegante sal. Salen har dog stadig et meget flot billede. Trænger til et pift. Lyd: DTS, DOLBY SR. Teknisk kan biografen også vise film i det gamle normalformat (1,37:1) i sal 1. Teleslynge i en del af sal 1. Biografen lukker (flytter over gaden) når biografhuset indvies. Sal 2 er allerede lukket.
 
Karakter: * * *
Virum Bio, (1943-1973) biografen lå på Virum Torv og blev opført samtidig med udbygningen af Virum og S-toget til Holte.
 
Historien opdateres...
 
 
Sitemap - oversigt over tilgængelige sider
Udskriv