Følgende forkortelser m.v. bliver brugt på de næste sider:

 
 
 
Dolby Digital
 
Dolby Atmos (c) Dolby
 
 
Dolby A og SR er optisk stereo i enten 4 eller 5 kanaler alt afhængig om biografen har subwoofer. Dolby Digital (EX) er som navnet antyder et digitallydssystem med 6 (5.1), 7 eller 8 (7.1) kanaler, 3 front, 2-4 surround og en subwoofer.
 
Biografer med Dolby Digital har også Dolby A og SR.
 
Dolby lancerede system EX med tre surroundkanaler i stedet for de kendte to i forbindelse med premieren på Star Wars Episode I og udvikler hele tiden formatet.
 
Dolbys seneste skud på stammen kaldes Atmos. Der er tale om 3D lyd med ekstra højtalere over rækkerne (de lilla markeringer på billedet til venstre) samt ekstra surroundhøjtalere og endelig kan man konfigurere ekstra fronthøjtalere i biografer med et stort lærred (de koboltblå markeringer på billedet). Systemet kan håndtere op til 64 kanaler.
 
Til sammenligning vises nederst i billedet 5.1 og 7.1 højtaler konfiguration.
 
Første installation af Dolby Atmos i Danmark var i Bio Næstved. Imperial Bio fulgte trop ved genåbningen i september 2013.
DTS Digital Sound
 
DATASAT logo (c) DATASAT
står for Digital Theater System og er et 6-8-kanals digitallydssystem. DTS har i 2004 introduceret et system med 10-kanaler. 8 kanaler til egentlig biograflyd og 2 kanaler til tekstning. Nu må man så håbe filmselskaberne også mikser filmene til 8-kanaler!! Lyden bliver leveret på CD-ROM og styres af en tidskode på filmen. Systemet har nok den bedste dynamik og kanalseparation. Kanalerne er fordelt som hos Dolby (8-kanalsversionen med to ekstra frontkanaler – ligesom 70mm/SDDS systemerne). Kan afspille både 35 og 70MM film.
 
I Danmark er vi blevet begavet med Titanic, Interstellar, The Hateful 8, Dunkirk og Mordet i Orientekspressen i DTS/Datasat 70MM film,. De seneste 70mm film vist i Imperial Bio bliver tekstet via systemet. Derudover har Imperial Bio også vist klassikere i 70mm med Datasat lyd). DTS' system med 3 surroundkanaler kaldes ES. Biografer med DTS kan også afspille Dolby A og SR. Læs mere på DTS' hjemmeside.  
 
DTS er overtaget af DATASAT og har dermed skiftet navn.
Sony Dynamic Digital Sound
 
 
 
 
 
 
Biograftegning
står for Sony Dynamic Digital Sound. Systemet leverer 8-kanals digitallyd, 5 frontkanaler, 2 surround og en subwoofer. I Danmark er det dog kun Imperial Bio samt den store sal i CinemaxX i Århus (lukket i 2017) som har 8-kanals versionen. Palads har 6-kanals versionen, dvs. med 3 frontkanaler i stedet for 5. Systemet kører på sin helt egen forstærkerkæde. For at få det fulde udbytte af alle 8 kanaler kræves dog at filmen er mixet til 8 kanaler og ikke kun 6. Jeg måtte lytte forgæves i Imperial (Pearl Harbor) efter de to sidste frontkanaler - der kom ingen lyd ud af halvvenstre og halvhøjre!
 
Royal biografen i Malmø har også installeret SDDS dog i 6-kanals versionen. Biografen er i øvrigt et besøg værd, med et lærred større end Imperials, til trods for "kun" ca. 700 pladser. Biografen har jævnligt vist 70MM film med magnetlyd. Desværre er der nok foreløbigt sat punktum for disse forevisninger, idet SF ikke vil fortsætte. Biografen bliver dog lejet ud til en svensk 70-mm fan af og til som så viser en 70 mm film - i marts 2013 blev vist - "Disse Prægtige Mænd I Deres Flyvende Maskiner...". Seneste nyt er dog at SF-Bio har geninstalleret 70mm i blandt andet Royal i Malmö.
 
Det har været Sonys idé at bibeholde 70mm-formatets 5 frontkanaler for derved at opnå optimal spredning af lyden. Derudover har man tilføjet en subvoofer-kanal samt gjort surroundkanalen til stereosurround, i alt 8 kanaler (se tegning).
 
Det er noget DOLBY burde kunne lære af, idet det må være svært at overbevise publikum om fordelen ved Dolbys 3 frontkanaler sammenlignet med 70mm-formatets og SDDS' 5 frontkanaler. Med Dolby Atmos er dette nu blevet en mulighed.
er George Lucas' bud på unik biografindretning. En form for ISO 9000 på biografområdet. Visse nøje specificerede krav skal være opfyldt for en biograf kan opnå THX-godkendelse så publikum får en optimal oplevelse af at gå i netop en THX-biograf (bla. lyden, lærredet i forhold til salen samt eliminering af udefra kommende støj). Danmark har været udsat for en sand THX-bølge. I Københavns-området er følgende biografer THX-certificeret: Imperial Bio, CinemaxX (sal 1), Palads (sal 1/6 og 9), Empire Bio sal 2 samt Bio-City Taastrup (sal 1).
 
I provinsen bla. Bio-City i Århus, CinemaxX Rosengård i Odense, Bio-City - Odense (de 3 største sale). BioCenter Kolding (3 sale). Også Holstebro har også fået THX biografer.
 
Jeg vil mene, at det godt kan virke en lille smule pop-smart med en THX godkendelse, idet en sådan biograf sagtens kan vise film, som er uskarpe m.v. Man skal ikke umiddelbart falde i svime over en THX biograf, men bruge sin kritiske sans ved sit biografvalg.
 
Tendensen er dog også ved at vende. CinemaxX har opsagt alle aftaler i Tyskland og deres nye biografkompleks i Århus får kun een THX sal. 
 
Rygtet vil endvidere vide at Nordisk Film fremover kun vælger een sal som er THX godkendt. Det betyder bla. at Bio-City i Århus mister 8 THX-certificeringer, Bio-City i Odense mister 2 og tillige i Kolding mister 2 sale certificeringen. Det samme må gælde for Palads København i sal 9. På den måde beholder man jo også retten til at reklamere for THX uden at betale licens for mere end 1 sal.
70MM/Todd AO:
70mm strimmel
 
Star Trek IV i 70mm (operatørrum Empire Cinema, London) i 1987:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
70mm plakatskilt fra Bio Lyngby:
 
 
 
 
 
 
 
Filmmuseets liste over 70mm kopier - ca. år 1989
70mm bred film mod de normale 35mm. Systemet havde oprindeligt 6 magnetlydspor,5 kanaler bag lærredet; venstre, halvvenstre, center, halvhøjre, højre og 1 surround-kanal. Systemet er modificeret lidt gennem årene og kan opleves med 2 surroundkanaler. Efterhånden dog kun med 3 frontkanaler og 1-2 surroundkanaler samt subwoofer (= dolbyfisering). Endelig kan systemet opleves med DTS-digitallyd i 6 eller 7 kanaler. Se endvidere Nostalgi.
 
De danske 70mm kopier som har været opbevaret i Bagsværd er sendt/foræret til Norge (se listen til venstre nedenfor). Jeg synes det er skamløst! Omvendt besluttede man da Filmhuset i sin tid blev bygget, ikke at installere 70mm-udstyr i biograferne - så Filminstituttet har ikke haft mulighed for at vise filmene alligevel. Det kunne dog tænkes at der var en dansk biograf eller to som havde lyst til at vise disse pragtfulde film!
 
Det skete bla. 24/3 2007 hvor Biffen i Aalborg viste Derzu Uzala (russisk SCI-FI) til en enkelt forestilling - hatten af for det initiativ.
 
Og så skete det igen - Imperial Bio afviklede 70 mm festival i 2008 og 2009. Intet tyder desværre på at dette fortsætter.
 
Se aktuel oversigt over 70-mm visninger rundt om på kloden in70mm.com
 
Der foregår et godt lobbyarbejde for at få overbevist filmselskaberne om, at 70-mm formatet stadig er alt andet overlegent. Heldigvis findes der stadig folk som tror på formatet. Ron Fricke's 70mm projekt med arbejdstitlen "Samsara" blev desværre ikke vist i 70mm, men dog optaget på 65mm negativ. Filmen blev færdig i 2011, MEN der var ingen 70mm kopier. Den kan dog opleves i digital 4K opløsning.
 
Til gengæld kunne filmen "The Master" opleves rundt omkring i verden i 70mm. Den blev blandt andet vist 2 uger i London i november 2012. Imperial Bio viste til stor glæde også filmen, dog kun til 2 forestillinger den 13/2 2013. Efterfølgende blev den også vist i Aalborg i Biffen - helt fantastisk.
 
Biffen havde endvidere 70mm filmdag i april 2014, hvor der blev vist "West Side Story" samt "Rumrejsen år 2001".
 
Derudover bliver de gamle 70-mm film restaureret - den seneste er STAR med Julie Andrews. De bliver tit udstyret med DTS-digitallyd i stedet for den originale magnetlyd og mange af dem med det originale lydmix med 5 frontkanaler.
 
Noget tyder på at det nok er slut med almindelige visninger af 70mm film. Formatet vil formentlig kunne opleves på enkelte festivaler rundt omkring på kloden og måske ved helt specielle lejligheder/film.
 
Der er heldigvis stadig enkelte instruktører som vil holde fanen højt.
 
I 2014 var der således premiere på "Interstellar" som i et antal udvalgte biografer rundt omkring på kloden blev vist i 70mm, deriblandt Imperial Bio i København. Biografen fik anskaffet et nyt objektiv til 70mm visning, idet det oprindelige lærred var pillet ned i 2013. Det var instruktøren Christopher Nolan som insisterede på et antal 70mm kopier fik premiere rundt omkring.
 
December 2015 kom Quentin Tarantinos western "The Hateful Eight" i 70mm i et stort antal biografer i USA. Imperial Bio viste den i 70mm i januar 2016. Derefter blev den vist i Aalborg af Orla Nielsen (tidligere "Biffen") - helt fantastisk.
 
Batman vs Superman og flere andre film er udsendt i 70mm, dog ikke i Danmark, men "Dunkirk" af Christopher Nolan bliver vist i 70 mm (juli 2017) - også i Danmark. Kenneth Branagh filmer endvidere sin re-make af "Mordet i Orientekspressen" i 70mm (65mm filmnegativ) - filmen har haft premiere i 70mm worldwide i november 2017 - herunder også i Danmark.
 
Sammenligning mellem 35 og 70 mm film:
 
Wrap Around Lærred:
 
Wrap Around Lærred - www.stewartfilmscreen.com
 
I takt med udviklingen på biografområdet er man nu begyndt at opsætte lærreder uden fortæppe og masker, hvor lærredet går fra væg til væg. Når der ikke skal afsættes plads til tæppespil mv., bliver der mere plads til lærredet. Et eksempel kan ses på billedet.
 
Palads i København har opsat Wrap Around i den store sal (1) og Imperial Bio har i 2013 tillige fået Wrap Around lærred. Jeg synes dog det er ærgerligt for Imperials vedkommende - læs evt. mere under anmeldelsen af Imperial Bio.
"Dolby' and the double-D symbol are trademarks of Dolby Laboratories."
"DTS, the DTS logo and DTS Digital Surround are trademarks of DTS Technology, LLC."
"SDDS and the logo are trademarks of Sony Cinema Products."
 
 
Sitemap - oversigt over tilgængelige sider
Udskriv