Anmeldelse af Imperial Bio

Imperial Bio

 
Under nedlukningen er Imperial i gang med noget ultimativt ifølge Nordisk Film. Man kan kun gætte, men her er flere bud:
NYT FORTÆPPE - LASERPROJEKTION - NYT LÆRRED- BREDERE SÆDER - THX IGEN !
 
Imperial Bio
Imperials sal - fotograf ukendt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Nordisk Film) Tlf. 7013 1211. Imperial åbnede i 1961 med 70mm filmen "Exodos". Der var oprindelig 1.521 pladser og det var Danmarks 3. største biograf.  Den var udstyret til alle daværende filmformater fra 16mm til 70mm.
 
Der var oprindeligt planer om at lave biografen til CINERAMA biograf med tre operatørrum. Derfor vil man på bagvæggen kunne se to sorte plader som skulle have været åbning til de to andre operatørrum. CINERAMA-systemet slog dog aldrig rigtig an i Danmark, og det var kun Kinopalæet på Gl. Kongevej som i en kort periode kørte CINERAMA film.
 
Imperial Bio blev oprindeligt bygget til kun at vise film 1 gang pr. dag kl. 19.30 og i weekends en ekstra eftermiddagsforestilling kl. 16. Biografen er derfor bygget således, at publikum lukkes ud i foyeren efter forestillingen. Dengang kunne man så i ro og mag hente sit tøj i garderoben inden man forlod biografen.
 
I dag vises 4-5 forestillinger dagligt, hvilket gør det en lille smule besværligt at lukke publikum ud, når foyeren er fuld af publikum til den næste forestilling.
 
Imperial Bio er ombygget flere gange. Sidst i 1980'erne blev pladsantallet reduceret til 1.179.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annoncer efter ombygning og genåbning i 1988 og 1998
 
Biografen blev reduceret til 1.102 pladser i det nye Imperial Bio som genåbnede 10. juli 1998. Luksus i lyd (THX, DTS-ES (8), SDDS (8), DOLBY DIGITAL-EX, 70mm) og billede. Man kommer vel ikke nærmere det perfekte i Danmark (alle de andre store biografer er jo lukket eller bygget om).
 
Imperial har altid haft det problem at salen er meget stor (oprindeligt 1521 pladser), men lærredet kan godt virke som lidt lille i forhold til salen (ca. 16 meter bredt). Det har dog den fordel, at man ser godt fra stort set samtlige pladser. Det er en ting man i Bio-City, Odense kunne have lært af, idet de første 5-10 rækker er elendige grundet lærredets størrelse, som er på størrelse med Imperials. De nye stole som kom til i 1998 er dog lidt for smalle til en flagskibsbiograf. Dette skyldes at Nordisk Film måtte fjerne den bageste række for at biografen kunne blive THX-godkendt. For at kompensere for den manglende række, valgte man nogle smallere stole i forhold til de tidligere. Dette gav nogle flere pladser på hver række.
 
Der var en overgang også planer om at bygge Imperial Bio om til 5 sale - en plan som heldigvis ikke blev ført ud i livet. 
 
Imperial Bio har fra august 2004 kunnet vise digitalfilm i formaterne CS og WS 1,85. Et flot farvemættet billede uden billeduro og med helt skarpe undertekster. Fra julen 2007 blev reklamerne endvidere digitale og fra 3. april 2009 kom så visning af digital 3-D film til. Biografen fejrede 50-års jubilæum i november 2011 og opgraderede i den forbindelse til 4K digital visning. Til gengæld skrottede man den ene kinomaskine således at det nu ikke længere var muligt at vise 70mm film på 2 maskiner - sørgeligt, men det er jo udviklingen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
70mm flagskibsbiograf!
Imperial Bio har vist 70mm film fra åbningen i 1961 (EXODUS) og helt frem til i dag. De seneste film var; Mordet i Orientekspressen (2017), JOKER (oktober 2019) og Tenet (august 2020). TITANIC (1998) var dog den første film som ikke blev vist med 6 kanals magnetlyd, men derimod DATASAT 6-kanals digitallyd og sådan har det været siden med nye 70mm film. Derudover bruges DATASAT systemet til at tekste 70mm på f. eks. dansk.
  
I takt med antallet af 70mm kopier til Danmark faldt i 1970'erne, gik der lang tid mellem 70mm premiererne. Den sidste 70mm premiere i Imperial Bio i 70'erne var "Elvis - That's the way it is" i maj 1971. Imperial Bio havde dog nogle 70mm re-premierer, blandt andet "Camelot" og "Panserslaget ved Ardennerne" samt premiere på enkelte 35mm 4-kanals magnetlydsfilm heriblandt "STAR WARS" i 1977.
 
Der skulle gå næsten 13 år før den næste 70mm premiere - "Brainstorm" i april 1984. På det tidspunkt var den gamle rørforstærker fra BOFA temmelig slidt  (til daglig blev lyden fra ca 1980 afviklet på en DOLBY processor) og da Imperial ikke i 1984 kørte på "non-rewind" system, men kørte på begge maskiner med manuel overkørsel, var det tydeligt at der var noget galt med den ene maskines lyd. Det brummede "lystigt" i effekthøjtalerne hver gang man "kørte over" fra den ene maskine til den anden - i fulde 20 min som spolen varede. Det blev heldigvis løst rimeligt hurtigt og der var ingen problemer med hverken "2010" i 1985 eller "Mit Afrika" i 1986 - begge film blev vist med lyd fra den gamle forstærker.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annoncer fra 1990 og 1992 - 70mm DOLBY stereo
 
Først i 1990 til repremieren på "Lawrence of Arabia" i den restaurerede 70mm version, kom der ny forstærker. Til gengæld kunne man fra det tidspunkt afspille lyden i "70mm Dolby Stereo". Imperial havde premiere på "HOOK" i 70mm i 1992, idet Nordisk Film havde hjemtaget en brugt kopi fra USA og forsynet den med danske tekster. Senere i 1992 var der premiere på "Far and away" også i 70mm. I 1993 var der premiere på "Baraka" i 70mm Todd-AO. I 1998 var der premiere på "Titanic" i 70mm DTS/DATASAT digitallyd. Filmen fik re-premiere i april 1999 også i 70mm.

 

Ombygning - igen.   
Imperial Bios ombygning i 2003 ændrede efter min mening for meget på den oprindelige atmosfære, men må siges at fungere. Billetkontor samt en del af nedre foyer er ombygget - angiveligt for at matche tiden. 
 
Innovative Imperial Bio. 
Imperial "eksperimenterer" meget med andre typer forestillinger end blot almindelig biografvisning. F.eks er operafilm blevet meget populære samt musikforestillinger. Der vises også enkelte repremierer af gamle 35-mm film, f. eks. "Troldmanden fra Oz"
   
udsnit af festivalplaket
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I april 2008 løb en længe ventet 70mm festival af stablen, med mulighed for at se eller gense 8 klassikere i
70mm format på det store buede lærred. Især Rumrejsen år 2001 blev et hit blandt publikum. Den er ikke blevet vist i Danmark i rigtig mange år og da slet ikke i 70mm siden premieren og et par enkelte re-premierer.
 
Mange af disse prægtige klassikere er blevet restaureret og findes i splinternye kopier i 70mm med DTS-digitallyd (nogle endda mixet med de originale 5 frontkanaler) eller magnetlyd med Dolby SR støjreduktion.
  
Imperial afholdt 70mm festival nr. 2 i april 2009. Det var ikke så imponerende et program som 1. festival, men alligevel! Der blev vist: Out of Africa (den danske kopi som er fundet på et lager - håber den bliver bevaret!), Poltergeist, Patton, Hello Dolly, Titanic (DK version), The Abyss og Fame. Derefter var det slut med de "årlige" festivaler.
   
Imperial Bio er efter den fuldstændige digitalisering holdt op med at have operatør. Dette gør at masker og fortæppe ikke længere anvendes. Det er virkelig sørgeligt da fortæppet med den "berømte" pause mellem reklamer/trailer og hovedfilm, var et af biografens særkender tillige med kørsel af 70mm film.
 
Alt dette har Nordisk Film valgt at se stort på!
 
Den seneste ombygning.
25. september 2013 genåbnede Imperial efter en ny ombygning. Biografen er nu udstyret med "wrap around" lærred - fra væg til væg. Dette giver en lærredbredde på ca. 18 meter, MEN uden fortæppe og masker - det er blasfemi uden fortilfælde.
 
Pladsantallet er reduceret til 1.001 og rækkeantallet  fra 24 til 21 rækker. 
 
Lad os starte med det positive. Biografen har fået et meget stort billede på den nye sølvskærm. Der er endvidere kommet nyt lydanlæg.
 
Så til det mindre positive; der er monteret "diskoteksbelysning" i farverne blå og rød, monteret loftslamper som blænder, monteret helt nye stole så smalle så selv almindelig tynde mennesker har problemer! Jeg synes det er en skam man ikke har været mere tro mod originalen. Det kunne godt være gjort med lidt mere respekt for biografens flotte fortid.
 
Imperial Bio før og efter ombygningen i 2013
 
En ny ære !
I november 2014 skete der så det, ingen lige havde set komme - Imperial Bio fik premiere på en ny 70mm film - Interstellar. Det var et ønske fra instruktøren at den skulle vises på "rigtig" film i et udvalgt antal biografer på kloden - herunder altså også Imperial Bio. Stor ros for dette initiativ.
 
I januar 2016 kom så endnu en 70mm - The Hateful 8 - ny vestern af mr. Tarantino og  i 2017 var der premiere på Dunkirk af Christopher Nolan - også i 70mm. Man kunne næsten ikke få armene ned af begejstring. 
 
forpremiere Imperial Bio - Interstellar i 70mm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Og som det ikke skulle være nok fik Mordet i Orientekspressen tillige premiere i 70mm i november 2017 og JOKER i oktober 2019. Star Wars 9 blev desværre ikke vist i 70mm i 2019. August 2020 kom så Christopher Nolans nye film TENET også i 70mm.
 
Reklame  for TENET "også i 70mm" på Imperial bygningen - august 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Hateful Eight reklamer i Imperials foyer - bemærk Ultra Panavision 70 logoet
 
 
Opsummering:
Salen: 1001 pladser, 21 rækker
Billede: analog (35/70 mm) digital (4K, 3-D, HFR). 
Lyd: Dolby Atmos 3Danalog - optisk + 4/6/7-spors magnetlyd
Lærred max: ca. 18 meter
Karakter: * * * * *  (tidligere 6, men standarden er desværre faldet!)
 
 
Billeder fra en (næsten) svunden tid:
 
Kinoton, non-rewind "tallerkensystem" til 35 og 70mm film (tv) - formentlig med "Titanic" på tallerkenen samt en DP70 kinomaskine med et akt af "Sound of Music" i restaureret udgave med DATASAT digitallyd (april 2008).
  
Titanic i 70-mm i Imperials operatørrum
 3. akt af Sound of Music i 70-mm under ilægning - Imperial Bio, april 2008
 
 
Biografannoncer for nogle af Imperial Bios mange flotte premierer i 70mm:
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sitemap - oversigt over tilgængelige sider
Udskriv