Anmeldelse af Imperial Bio

Imperial Bio

 
Imperial Bio(Nordisk Film) Tlf. 7013 1211. Imperial åbnede i 1961 med 70 MM filmen "Exodos". Der var oprindelig 1.521 pladser og det var Danmarks 3. største biograf.  Den var udstyret til alle daværende filmformater fra 16 MM til 70 MM.
 
Der var oprindeligt planer om at lave biografen til CINERAMA biograf med tre operatørrum. Derfor vil man på bagvæggen kunne se to sorte plader som skulle have været åbning til de to andre operatørrum. CINERAMA-systemet slog dog aldrig rigtig an i Danmark, og det var kun Kinopalæet på Gl. Kongevej som i en kort periode kørte CINERAMA film.
 
Imperial Bio blev oprindeligt bygget til kun at vise film 1 gang pr. dag kl. 19.30 og i weekends en ekstra eftermiddagsforestilling kl. 16. Biografen er derfor bygget således, at publikum lukkes ud i foyeren efter forestillingen. Dengang kunne man så i ro og mag hente sit tøj i garderoben inden man forlod biografen.
 
I dag vises 4-5 forestillinger dagligt, hvilket gør det en lille smule besværligt at lukke publikum ud, når foyeren er fuld af publikum til den næste forestilling.
 
Imperial Bio er ombygget flere gange. Sidst i 1980'erne blev pladsantallet reduceret til 1.179.
 
Biografen blev reduceret til 1.102 pladser i det nye Imperial Bio som genåbnede 10. juli 1998. Luksus i lyd (THX, DTS-ES (8), SDDS (8), DOLBY DIGITAL-EX, 70 MM) og billede. Man kommer vel ikke nærmere det perfekte i Danmark (alle de andre store biografer er jo lukket eller bygget om).
 
Imperial har altid haft det problem at salen er meget stor (oprindeligt 1521 pladser), men lærredet kan godt virke som lidt lille i forhold til salen (ca. 16 meter bredt). Det har dog den fordel, at man ser godt fra stort set samtlige pladser. Det er en ting man i Bio-City, Odense kunne have lært af, idet de første 5-10 rækker er elendige grundet lærredets størrelse, som er på størrelse med Imperials. De nye stole som kom til i 1998 er dog lidt for smalle til en flagskibsbiograf. Dette skyldes at Nordisk Film måtte fjerne den bageste række for at biografen kunne blive THX-godkendt. For at kompensere for den manglende række, valgte man nogle smallere stole i forhold til de tidligere. Dette gav nogle flere pladser på hver række.
 
Der var en overgang også planer om at bygge Imperial Bio om til 5 sale - en plan som heldigvis ikke blev ført ud i livet. 
 
Imperial Bio har fra august 2004 kunnet vise digitalfilm i formaterne CS og WS 1,85. Et flot farvemættet billede uden billeduro og med helt skarpe undertekster. Fra julen 2007 blev reklamerne endvidere digitale og fra 3. april 2009 kom så visning af digital 3-D film til. Biografen fejrede 50-års jubilæum i november 2011 og opgraderede i den forbindelse til 4K digital visning. Til gengæld skrottede man den ene kinomaskine således at det nu ikke længere var muligt at vise 70 MM film på 2 maskiner - sørgeligt, men det er jo udviklingen!
 
Imperials sal - fotograf ukendt
 
 
Imperial Bio har vist 70 MM film fra åbningen i 1961 (EXODUS) og helt frem til Mordet i Orientekspressen (2017), JOKER (oktober 2019) og Tenet (august 2020). TITANIC (1998) var dog den første film som ikke blev vist med 6 kanals magnetlyd, men derimod DATASAT 6-kanals digitallyd og sådan har det været siden med nye 70mm film. Derudover bruges DATASAT systemet til at tekste 70mm på f. eks. dansk.

 

   
Imperial Bios ombygning i 2003 ændrede efter min mening for meget på den oprindelige atmosfære, men må siges at fungere. Billetkontor samt en del af nedre foyer er ombygget - angiveligt for at matche tiden. 
   
udsnit af festivalplaket
 
Imperial "eksperimenterer" meget med andre typer forestillinger end blot almindelig biografvisning. F.eks er operafilm blevet meget populære samt musikforestillinger. Der vises også enkelte repremierer af gamle 35-mm film, f. eks. "Troldmanden fra Oz"
 
 
I april 2008 løb en længe ventet 70-mm festival af stablen, med mulighed for at se eller gense 8 klassikere i 70-mm format på det store buede lærred. Især Rumrejsen år 2001 blev et hit blandt publikum. Den er ikke blevet vist i Danmark i rigtig mange år og da slet ikke i 70-mm siden premieren.
 
Mange af disse prægtige klassikere er blevet restaureret og findes i splinternye kopier i 70-mm med DTS-digitallyd (nogle endda mixet med de originale 5 frontkanaler) eller magnetlyd med Dolby SR støjreduktion.
 
2. 70mm festival i Imperial
 
Imperial afholdt 70mm festival nr. 2 i april 2009 (se billede). Det er ikke så imponerende et program som 1. festival, men alligevel! Der blev vist: Out of Africa (den danske kopi som er fundet på et lager - håber den bliver bevaret!), Poltergeist, Patton, Hello Dolly, Titanic (DK version), The Abyss og Fame. Derefter var det slut med de "årlige" festivaler.
   
Imperial Bio er efter den fuldstændige digitalisering holdt op med at have operatør. Dette gør at masker og fortæppe ikke længere anvendes. Det er virkelig sørgeligt da fortæppet med den "berømte" pause mellem reklamer/trailer og hovedfilm, var et af biografens særkender tillige med kørsel af 70 MM film.
 
Alt dette har Nordisk Film valgt at se stort på!
 
25. september 2013 genåbnede Imperial efter en ny ombygning. Biografen er nu udstyret med "wrap around" lærred - fra væg til væg. Dette giver en lærredbredde på ca. 18 meter, MEN uden fortæppe og maske - det er blasfemi uden fortilfælde.
 
Pladsantallet er reduceret til 1.001 og rækkeantallet  fra 24 til 21 rækker. 
 
Lad os starte med det positive. Biografen har fået et meget stort billede på den nye sølvskærm. Der er endvidere kommet nyt lydanlæg.
 
Så til det mindre positive; der er monteret "diskoteksbelysning" i farverne blå og rød, monteret loftslamper som blænder, monteret helt nye stole så smalle så selv almindelig tynde mennesker har problemer! Jeg synes det er en skam man ikke har været mere tro mod originalen. Det kunne godt være gjort med lidt mere respekt for biografens flotte fortid.
 
 Imperial Bio før ombygningen i 2013
Imperial Bio - september 2013
 
 
 
 
 Før og efter
 ombygning 2013
 
 
 
 
forpremiere Imperial Bio - Interstellar i 70mm
I november 2014 skete der så det, ingen lige havde set komme - Imperial Bio fik premiere på en ny 70mm film - Interstellar. Det var et ønske fra instruktøren at den skulle vises på "rigtig" film i et udvalgt antal biografer på kloden - herunder altså også Imperial Bio. Stor ros for dette initiativ.
 
I januar 2016 kom så endnu en 70mm - The Hateful 8 - ny vestern af mr. Tarantino og  i 2017 var der premiere på Dunkirk af Christopher Nolan - også i 70mm. Man kan næsten ikke få armene ned af begejstring. Og som det ikke skulle være nok fik Mordet i Orientekspressen tillige premiere i 70mm i november 2017 og JOKER i oktober 2019. Star Wars 9 blev desværre ikke vist i 70mm i 2019. August 2020 kom så Christopher Nolans nye film TENET også i 70mm.
 
Reklame  for TENET "også i 70mm" på Imperial bygningen - august 2020
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The Hateful Eight
reklamer i Imperials foyer -
bemærk Ultra Panavision 70 logoet
 
Opsummering:
Salen: 1001 pladser, 21 rækker
Billede: analog (35/70 mm) digital (4K, 3-D, HFR). 
Lyd: Dolby Atmos 3Danalog - optisk + 4/6/7-spors magnetlyd
Lærred max: ca. 18 meter
Karakter: * * * * *  (tidligere 6, men standarden er desværre faldet!)
 
 
 Billeder fra en (næsten) svunden tid:
  
Titanic i 70-mm i Imperials operatørrum
 3. akt af Sound of Music i 70-mm under ilægning - Imperial Bio, april 2008

 
Sitemap - oversigt over tilgængelige sider
Udskriv