Til forsiden
Udskriv

Anmeldelse af NFB Trøjborg Aarhus (Tidl. Palads/Metropol)

 

NFB Trøjborg/Metropol. Foto Villy Fink Isaksen CC Licens 

 

 

Palads Aarhus i 1951. Foto Børge Andre Venge, Aarhus Stadsarkiv (CCN licens)

Palads Aarhus i 1962. Foto Børge Andre Venge, Aarhus Stadsarkiv (CCN licens)

 

 

Palads Teatret Århus, oprindelig facade. Fra Århus kommunes byggesagsarkiv

 

Palads Teatret Århus, oprindelig snit. Fra Århus kommunes byggesagsarkiv

 

(Nordisk film) Tlf. 7013 12 11. 5 sale i alt. Biografen åbnede 26.12 1951 med premieren på "Det gamle Guld". Biografen havde ved åbningen 800 pladser i én sal, fordelt på gulv og terrasse. Det var oprindelig meningen, at biografen skulle udstyres med balkon som det ses af de oprindelige tegninger. Operatørrummet skulle anbringes mellem gulv og balkon, hvilket gav en mindre stejl projektionsvinkel. 
 

 

Oprindelig salsplan fra 1948 - gulv

 

Oprindelig salsplan fra 1948 - balkon

Planen blev dog ændret af nye tegninger fra 1949, hvor projektet blev tilpasset. Man gik bort fra balkon og gjorde i stedet bygningen bredere, således at der stadig kunne sidde 800 publikummer i salen, fordelt på 25 rækker. Det var den kendte biografarkitekt Holger Pind som havde tegnet biografen. Operatørrummet var udstyret med Westrex maskiner. Disse blev erstattet med Victoria 8 fra Cinemeccanica sidst i 1960'erne, dog uden magnettone.

 

Det var en lokal bank som ejede både forhus og biografbygning. Banken havde selv filial i bygningens højre stueplan. På første sal lå et bibliotek. Det var en fru Ellen Kristiansen som havde bevillingen. Hun fik installeret perspecta stereo som den første biograf i Aarhus. Banken krævede på et tidspunkt, at biografdelen blev moderniseret, hvilket fru Kristiansen ikke havde de fornødne likvider til - heller ikke som lån fra selvsamme bank. I starten af 1970'erne lukkede biografen derfor kortvarigt da biografdirektøren gav op. 

 

Biografen blev genåbnet i 1972 efter ombygning og nu med 655 pladser. Den nye direktør hed Mogens Steen Kruse og var landets yngste bevillingshaver. Åbningsfilmen var "Boyfriend".

 

I 1977 blev der installeret 4-kanals magnetlyd i forbindelse med premieren på "Star Wars". Det var et krav for overhovedet at kunne få filmen til premiere. Det hed sig vist at de næste film i serien også ville komme med 4-kanals magnetlyd så investeringen ville jo være fremtidssikret!! (fra og med 2. Star Wars film har lydsiden i Danmark været optisk - Dolby stereo).

 

Et par enkelte pornofilm sneg sig også ind i repertoiret sidst i 1970'erne lige inden premieren på "Nærkontakt af 3. grad" i 1978. I 1980 havde biografen stor succes med fimen "Kramer mod Kramer" som holdt sig på plakaten i ½ år - vel at mærke på 655 pladser ! Det blev også den sidste store film i biografen inden ombygningen.

 

 

Endelig salsplan, med gulv og terrasse

En ombygget biograf med 3 sale 

Biografen blev som den sidste "gamle" Aarhus biograf ombygget i 1982 til 3 sale. Man lavede den klassiske opdeling med bagenden af den store sal ombygget til 2 sale. Det gode ved den type ombygning var, at man bevarede det store lærred fra den oprindelige sal. Ulempen var så til gengæld, at størstedelen af de gode pladser i salen nu var inddraget til de små sale. Efter ombygning havde salene 310, 120 og 120 pladser.

 

Man burde nok have stoppet med udvidelsen efter ombygningen til 3 sale. I 1984 forsøgte man at få tilladelse til en ny sal 4 indrettet i kælderen, men det projekt blev dog ikke til noget. I 1988 blev biografen igen ombygget og fik tilføjet yderligere 2 sale, med hver 50 pladser. Biografens oprindelige buede loft og vægge er bibeholdt, men de nye sale (nu 3 og 4) hænger oppe under loftet i sal 1 - en lidt uheldig disposition. Alt i alt en rigtig dårlig ombygning. Sal 2 og 5 (tidligere sal 2 og 3) er som tidligere nævnt, indrettet i den bageste del af den oprindelige sal.

 

 

Biografdirektøren og direktøren for de 2 øvrige biografer i Aarhus - Biografen og Folketeatret, besluttede i 1995 at gå sammen i et fælles selskab som skulle drive de Aarhusianske biografer. De lukkede Biografen og åbnede i stedet Cine-City (NFB Aarhus C). I 1999 fik de dog et tilbud fra Nordisk Film som de ikke kunne sige nej til !

 

Biografen skiftede i 2005 navn til "Metropol" ligesom Nordisk Films anden biograf på Vesterbrogade i København. Tanken med de 2 biografer var, at vise et "pænere" repertoire. Metropol i København lukkede dog i 2010 grundet renovering af Industriens hus, og Nordisk Film valgte at lukke biografen i København permanent. Som et led i navneharmoniseringen skiftede biografen senest navn til NFB Trøjborg, hvilket ikke virker specielt mundret, men dog indikerer placeringen i Aarhus !

 

Sal 1 har nu 207 pladser fordelt på 10 rækker, med 8. række som "sofarække" og er resterne af den oprindelige sal. Nordisk Film har renoveret salen for ikke at udkonkurrere sig selv helt (Bio-City/NFB Aarhus C) og det har hjulpet gevaldigt. De bedste pladser er delvist optaget af den søjle som støtter de 2 sale ovenpå, dette påvirker samtidig lydbilledet. Salens bedste pladser lydmæssigt er derfor lidt foran søjlen - på 5. række - men sidder man helt fremme er man lidt for tæt på lærredet. Lyd: Digital 5.1. Billede: lærred max 9 x 3,8 meter
 

 

 
Karakter: Sal 1 * * * *
 
 

1952

 

 

1968

 

2. juledag 1985

 

2. juledag 1989

1992